Només 29 empreses han presentat els plans d’igualtat i Govern no es planteja una segona pròrroga

Mariona Cadena confia que durant el 2025 ja es puguin implantar les primeres mesures per tal de caminar cap als permisos de maternitat i paternitat igualitaris, els quals volen incloure les famílies monoparentals

Mireia Porras i Mariona Cadena durant la compareixença. Sergi Pérez / Consell General

El 31 de desembre acaba el termini perquè les empreses de més de 50 treballadors presentin el pla d’igualtat després que el Govern establís una pròrroga que va començar el 2 d’octubre de novembre. La secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, ha explicat davant la comissió legislativa d’Afers Socials i Igualtat, que fins ara 29 empreses de 167 l’han presentat. En aquest sentit, ha deixat clar que “ara per ara no ens plantegem una segona pròrroga. Avisa que la conseqüència de no tenir-lo registrat “hauria de ser una sanció que pot arribar a 30.000 euros”. Així mateix, només 582 societats han presentat les dades relatives a la bretxa salarial.

L’1 d’octubre, només deu empreses havien presentat el pla d’igualtat i dos mesos després la xifra s’ha incrementat fins a les 29 d’un total de 167. Això representa un 17,37% del total i el termini per entregar el treball finalitza el 31 de desembre. Cadena s’ha mostrat optimista i “esperem que el màxim d’empreses el presentin i l’esperança és que totes el registrin”. Sobre què passarà a partir de l’1 de gener, la secretària d’Estat ha manifestat que “ara per ara no ens plantegem una segona pròrroga i decidirem quins són els passos a seguir”.

La conseqüència hauria de ser la sanció que estableix el Codi de relacions laborals que estableix multes de fins a 30.000 euros. “Per això animo a les empreses que entreguin els seus plans d’igualtat per tal que no hàgim d’arribar en aquestes mesures dràstiques”, exposa. Mariona Cadena admet que “són unes xifres baixes, però és cert que és la primera vegada que s’obliga a les empreses de més de 50 treballadors a tenir-ho i els canvis acostumen a costar. El que ens interessa és que ho facin perquè ajudi a progressar en l’àmbit d’igualtat”. En el cas dels comuns, el d’Encamp, Andorra la Vella i Ordino ja els han presentat.

Pel que fa a les dades relatives al registre de la bretxa salarial, el termini també acaba a finals d’any i només l’han presentat 582 empreses. En aquest cas, són totes les que l’han de presentar.

PERMISOS DE PATERNITAT IGUALITARIS

D’altra banda, des de la secretaria d’Estat de Polítiques d’Igualtat i Participació Ciutadana es treballa per implantar el permís de maternitat i paternitat igualitari. Cadena ha manifestat que estan a l’espera d’un informe complementari que van demanar sobre l’impacte econòmic per decidir quina és la primera mesura que prenen, tenint en compte que serà una acció progressiva. “Entenem que la baixa de la mare s’ha de mantenir en les 20 setmanes i el que faríem cada any és augmentar el permís del pare”, assenyala.

Des de l’executiu també s’està estudiant incloure les famílies monoparentals per tal que puguin duplicar el temps de baixa, però sempre podran escollir la totalitat dels permisos o quedar-se només el de maternitat

L’afectació d’aquesta mesura no només és en el sector públic sinó també en el privat. “Si intentem aconseguir el màxim de consens amb els agents econòmics i socials del país la implantació serà millor”, diu. No ha confirmat que el 2027 quan s’acabi la legislatura sigui totalment igualitari perquè “ho hem d’estudiar bé”. Precisament, el complement que han encarregat ha de servir per tenir dades dels beneficis d’escoles bressol, hospitalitzacions i d’ingesta d’antibiòtics “perquè els nadons tenen un sistema immunitari més feble i quan els porten a la llar d’infants agafen algunes infeccions”.

Des de l’executiu també s’està estudiant incloure les famílies monoparentals per tal que puguin duplicar el temps de baixa, però sempre podran escollir la totalitat dels permisos o quedar-se només el de maternitat. Precisament, aquesta acció amb altres polítiques de conciliació, diu, han de servir “de palanca” per intentar revertir la baixa taxa de natalitat.

Aquesta és una de les línies estratègiques de la secretaria d’Estat, entre les quals també hi ha plans de formació específica en igualtat de gènere i prevenció de violència adreçats de diversos àmbits per fomentar una capacitació contínua i sensibilitzada. Així mateix, entre les accions també es treballa en l’elaboració d’un protocol d’assetjament sexual i per raó de sexe al cos general i al cos diplomàtic.

En l’àmbit educatiu, també s’està treballant per fomentar la igualtat i prevenir la violència de gènere entre l’alumnat i està previst elaborar un estudi sobre la realitat de l’adolescència en matèria de violència sexual i també de gènere. Als docents se’ls hi facilita també tota una sèrie de recursos per tal que les escoles siguin un entorn segur.

Donar visibilitat a la xarxa de dones directives és una altra acció en què s’està treballant per tal de fomentar la igualtat d’oportunitats en el món empresarial.

VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Durant la compareixença també ha compartit les dades de les dones ateses pel Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere. De gener a octubre han estat 287, que al Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència Domèstica i Familiar s’han atès 22 persones. Un fet que ha preocupat a la presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Casal. Per la seva part, 60 homes han participat en el programa per a la promoció de les relacions no violentes.

Mireia Porras durant la compareixença.

El cap d’àrea de Polítiques d’igualtat, Mireia Porras, ha posat en relleu que “no acabem d’avançar del tot en la disminució de casos de violència de gènere, sobretot en l’entorn digital”. Afegeix que “les xarxes ens han envaït i ara veiem tot el que genera”. Des de la secretaria d’Estat també s’ha exposat que s’ha habilitat una pestanya en l’ampliació B-Resol perquè els alumnes també puguin denunciar aquests casos.

En el cas del Servei de Persones Refugiades, enguany se n’han atès 234, de les quals 215 són ucraïneses i la resta sirianes.

Finalment, Mariona Cadena ha anunciat que a partir de l’1 de gener del 2025 l’àrea de Polítiques d’Igualtat passarà a formar part de la secretaria d’Estat.