Ramon Viñas havia publicat llibres i nombrosos articles sobre les Institucions i el Dret del Principat. Amb ocasió del primer Curs de Postgrau en Dret Andorrà, realizat a la Universitat d` Andorra (UdA), l`autor va refer temes ja publicats i va aprofitar l`avinentesa per a redactar-ne de nous. Aquest primer volum, dividit en tres parts, tracta de la formaciò històrica, fonts i problemes d`aplicació de les normes del Dret internacional privat andorrà; del Dret processal civil internacional; del Dret de la nacionalitat i d`estrangeria.
Al volum es palesa el caràcter fragmentari i insuficient dels textos legals positius, el que farà sobresortir el paper de la jurisprudència, que no s`ha limitar a ésser un complement de l`Ordenament jurìdic andorrà, sinó que, en els supòsits de llacunes legals, ha aportat solucions per a curullar-les. Viñas va mantenir una relació molt estreta amb el Copríncep Episcopal, Joan Martí i Alanís i va glossar en diverses ocasions, la darrera en un homenatge pòstum a Alcover. El jurista havia nascut a Montblanc, com el darrer veguer episcopal, Francesc Badia.
L'any 2011 va afirmar que el cabal comunitari que s'ha d'adoptar amb l'acord monetari amb la Unió Europea "comporta una pèrdua de sobirania legislativa i financera del Principat d'Andorra". Viñas va dir que a partir de l'entrada en vigor de l'acord monetari "la decisió de la política monetària d'Andorra queda en mans de centres de decisió de països de fora", i es preguntava si "es permetrà que Andorra participi en les deliberacions i tramitacions sobre modificació de la normativa de la Unió Europea en aquests aspectes".
Aquestes declaracions van provocar una rèplica de l'aleshores director de l'Associació de Bancs d'Andorra (ABA), Antoni Armengol, que els bancs confiavn en que aquest acord mantindrà la sobirania financera al no compartir les declaracions de Viñas.
Comentaris (4)