“Són molts factors que han de confluir cap a un mateix objectiu que és que augmenti la natalitat perquè si no la població estarà cada vegada més envellida”, assegura la presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra, Mònica Codina, i és que el principal problema de la baixada de l’índex de fecunditat és deu en gran part a què les condicions no són les més òptimes. “Hi ha un percentatge elevadíssim d’homes i de dones que treballen i, per tant, la conciliació amb la vida familiar és bastant complicada”, exposa Codina tot explicant que aquest és el principal motiu pel qual moltes persones decideixen no tenir fills. Una decisió que s’ha vist plasmada a les dades de l’Observatori de la Infància que van presentar el dimarts la directora d’Unicef Andorra, Dàmaris Castellanos, i el màxim responsable de la divisió sociològica d’Andorra Recerca + Innovació (AR+I), Joan Micó, on van explicar que l’índex d’Andorra del 2023, era de 0,79, convertint-se així en la segona més baixa de les dades que ha sabut trobar publicades oficialment l’AR+I, i per la qual només hi ha per sota Corea del Sud.
Mònica Codina: “Ara hi ha moltes dones que ja no estan disposades a renunciar a la seva vida professional per tenir una vida familiar”
Codina ha manifestat que cal posar mesures des del punt de vista de les institucions i des del teixit empresarial per facilitar aquesta conciliació, ja que actualment hi ha moltes dones que han hagut d’assumir sempre el paper com a cuidadores i que havien de renunciar a la seva vida professional per tenir un fill: “Ara això ja no passa, i hi ha moltes dones que ja no estan disposades a renunciar a la seva vida professional per tenir una vida familiar”. Aquest és un dels altres motius pels quals ha baixat aquesta dada de fecunditat. Des de l’ADA expliquen que una possible solució per revertir la situació és que es tiri endavant la baixa de naixement igualitari que permetés als pares accedir a la criança dels seus fills en igualtat de condicions que les dones, el que faria que fos tot més compartit i “no es carregués tant a la dona”. Així mateix, apunta que tot i que “Andorra és un país turístic i comercials i els horaris són complicats perquè molta gent està en sectors on es treballa també dissabtes i diumenges”, és necessari que el teixit empresarial del país aposti més per la conciliació familiar i que d’aquesta manera s’animi a les parelles que vulguin tenir fills a tenir-los: “Al final tot això són decisions personals, però a vegades s’han de fer tantes renúncies que hi ha moltes dones que ja no estan disposades a tenir fills”.
Laia Ferré: “Si no tens on viure difícilment et posaràs a tenir fills”
Així mateix, des d’Acció Feminista recorden que ja fa molt de temps que des de les associacions demanen que hi hagi més conciliació familiar, i que almenys de moment, no hi ha una voluntat política: “Per això hi ha aquestes dades”, apunta la seva presidenta Laia Ferré, tot detallant que pràcticament no hi ha conciliació laboral i familiar: “A Andorra no hi ha permisos de cures en el sector privat, no hi ha permisos de jornades reduïdes per tenir cura d’un fill. No existeix. El que sí que hi ha és gent amb dues feines i fent hores extres per poder arribar a finals de mes”. Així mateix, apunta que un altre tema clau és el tema de l’habitatge. “Si no tens on viure difícilment et posaràs a tenir fills”, conclou Ferré.
GRUPS PARLAMENTARIS
Pel que fa als grups parlamentaris, també atribueixen aquest motiu la taxa de fecunditat tan baixa: “Tenint en compte el cost de la vida no és estrany aquesta taxa de fecunditat”, apunta la consellera general d’Andorra Endavant Carine Montaner. Una opinió que també comparteixen des del grup parlamentari de Concòrdia: “Les dades parlen per si soles”, ha manifestat la consellera general Núria Segués, tot apuntant que “això implica que no arribarem mai al relleu generacional i això és molt greu”. Per Segués, cal que es facin polítiques a curt termini perquè assegura que si no hi haurà un greu problema ben aviat, ja que la piràmide de la població està completament invertida. Així doncs, la consellera detalla que cal posar sobre la taula i valorar si cal fer polítiques natalistes i que ara mateix no s’està fent acompanyament a les famílies en l'àmbit de conciliació, de permisos, de llars d’infants. Paral·lelament, coincideix amb Codina sobre que una altra de les possibilitats és equiparar els permisos de paternitat al de maternitat, el que també seria un mecanisme important per facilitar la conciliació.
Pere Baró: “Si els sous ni són suficients i els horaris són els que són, no podem esperar que hi hagi més infants a Andorra”
Des del partit socialdemòcrata ho tenen clar. “El que cal són polítiques que afavoreixin tenir nens”, ha manifestat el conseller Pere Baró, posant èmfasi en el fet que “si els sous ni són suficients i els horaris són els que són, no podem esperar que hi hagi més infants a Andorra”. Aquest és un tema que preocupa al grup parlamentari, ja que apunten que això farà impossible que el dia de demà la gent gran pugui tenir la seva jubilació i tenir gent per treballar. Baró, però apunta que una solució que plantegen des del PS són les llars d’infants gratuïtes.
D’altra banda, des de Demòcrates, el conseller general Salomó Benchluch, exposa que ja s’està treballant ampliar la baixa de paternitat del pare, fet que permetria a la mare descarregar-se de suportar gairebé íntegrament el pes dels primers mesos de vida del nadó, i que alhora permetria que les parelles es plantegessin tenir més fills.
En aquest sentit, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, el portaveu del Govern, Guillem Casal, ha detallat que precisament la secretaria d’Estat d’Igualtat i de Participació Ciutadana, està treballant quines són les possibilitats per pal·liar la situació al voltant de la baixa fecunditat, entre les quals hi ha precisament el tema de les baixes i altres mesures que permetin la conciliació familiar. El ministre ha apuntat que quan ho tinguin conclòs la secretaria d’Estat ho presentarà i implementaran aquestes mesures com més aviat millor, ja que alguns d’aquests factors requereixen modificacions legislatives.
Comentaris