La investigadora de l’AR+I, Anna Echeverria, ha recordat que Os de Civís es troba en una zona de sismicitat moderada, tot i que bona part dels terratrèmols que es produeixen no es perceben. De fet, dels 608 que s’han registrat en els últims dos anys, prop de 400 han tingut magnituds per sota de zero, 5 sobre per sota de 2,9 i dos que han estat entre 3 i 3,8.
Precisament, els de més magnitud han estat els que més ha percebut la població andorrana. Concretament, el que va tenir lloc l’1 de febrer del 2022 amb una magnitud de 3,8 i es van rebre més de 800 respostes a l’enquesta sísmica. L’altre que va tenir una major percepció va tenir lloc l’11 d’octubre de 2021 amb una magnitud de 3,6.
Pel que fa al sisme del passat 22 de febrer, l’AR+I ha rebut 177 respostes a l’enquesta que ha fet entre la població. La magnitud va ser de 2,3 i, segons Echeverria hi va haver algunes petites rèpliques posteriors, però amb magnituds negatives. Del total, el 92% sí que el van percebre i la majoria es trobaven dins de l’edifici on viuen. El 60% estaven dormint i algunes assegudes o dempeus. Una mica menys dels enquestats van notar una vibració i en menor mesura un sotrac i un ensurt. Només un 3% va sentir pànic. Gran part de les respostes són de ciutadans que viuen a la parròquia de la Massana.
Els principals efectes descrits són lleugeres vibracions de cadires, finestres i vaixella. 11 persones descriuen que van observar una caiguda de petits trossos de revestiment d’un edifici i 8 persones van percebre fissures en revestiments. Aquestes dades, però, segons l’AR+I no han estat verificades per un especialista.
Comentaris (3)