La majoria dels comuns no es plantegen la regularització del teletreball a curt termini

El comú de Sant Julià de Lòria està treballant en un reglament regularitzador actualitzat, mentre que els altres només ho permeten en casos puntuals

Una imatge del comú d'Ordino.
Una imatge del comú d'Ordino.

La setmana passada va sortir publicat al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) el reglament que deia que els treballadors del comú d’Ordino podran sol·licitar dues jornades de treball no presencial a la setmana. Com es troba aquesta situació dins dels altres comuns? S’està estudiant implementar la modalitat del treball no presencial? Està regulat? Davant d’aquesta situació des de l’Altaveu ens hem posat en contacte amb la resta de comuns per conèixer quina és l’actual normativa i si tenen pensat regular el teletreball a les corporacions comunals.

Recordem que en el cas del comú d’Ordino, el personal podrà demanar l’autorització que tindrà una vigència de dotze mesos i abans que finalitzi el període el cap de departament haurà d’efectuar un informe avaluador de compliment de les funcions del lloc de treball. Així doncs, en la corporació comunal ordinenca fa un pas més endavant en l’era de la digitalització i de les noves tecnologies i ofereix la possibilitat de poder fer aquesta modalitat sempre que la persona no sigui requerida presencialment.

Pel que fa a la resta de corporacions comunals, des del comú de Sant Julià de Lòria expliquen que actualment el reglament que disposen quant a la regulació del treball no presencial data en l’època de la pandèmia de la covid. Però, estan treballant en un reglament actualitzat i d’acord amb els diferents paràmetres legals per donar una resposta objectiva a les demandes presents i futures i sha donat prioritat a la redacció del reglament regularitzador del teletreball. Aquest reglament s’està treballant amb suport del servei jurídic, del departament de recursos humans i a través de la taula de treball del personal que van impulsar a inici del mandat.

Així doncs, informen que la taula de treball es va crear amb la voluntat de consensuar i treballar conjuntament el desplegament dels diferents reglaments interns del comú i està formada per un representant de l’Associació de Treballadors del Comú de Sant Julià de Lòria (ATCOSA); el cap de recursos humans, Abraham Ferriz; la consellera de comissió de persones, Teresa Areny; i la cònsol menor, Sofia Cortesao. Avui en dia, expliquen que han rebut alguna demanda d’algun treballador que s’ha tractat de manera individual, i la majoria de les demandes que reben són de molt curta durada i per casos de conciliació familiar o malaltia que impedeix el desplaçament, entre d'altres.

Quant al comú d’Andorra la Vella, de moment, no es plantegen la regularització del teletreball com una prioritat. En aquest sentit, des de la corporació consideren que molts dels serveis que proporciona el comú a la ciutadania necessiten una atenció directa i presencial: “Creiem que la proximitat amb la població és fonamental per mantenir la confiança”.

D’altra banda, consideren que el treball presencial afavoreix la cohesió d’equip i l’esperit de comunitat entre els treballadors del comú, ja que beneficia una bona col·laboració i comunicació entre tots i totes. Així doncs, tot i que des del comú reconeixen els beneficis del teletreball, a hores d’ara no es planteja com una prioritat. Tanmateix, no descarten una possible aplicació en un futur i asseguren que continuaran escoltant i analitzant les necessitats de la plantilla amb la voluntat de millorar les condicions laborals i la qualitat del servei públic.

El teletreball només està permès puntualment per casos de conciliació familiar o malaltia que impedeix el desplaçament

Pel que fa a la parròquia d’Escaldes-Engordany, disposen d’un reglament de data de l’11 de gener del 2023, en el qual s’especifiquen els casos en què està permès fer treball no presencial. Entrant en detall, el personal del comú pot realitzar la prestació de serveis en la modalitat de teletreball quan sigui requerit pel comú per situacions d’emergència o per iniciativa pròpia quan esdevingui una causa sobrevinguda, com malaltia d’un membre de la unitat, familiar, un accident domèstic, incapacitat per desplaçar-se a la feina o qualsevol altra causa que requereixi quedar-se al domicili i no li impedeixi prestar els seus serveis, i finalitza una vegada acaben les causes que van donar lloc a la modalitat de teletreball.

Pel que fa a la jornada en règim de teletreball admeten flexibilitat, respectant les pauses i els descansos entre jornades, així com les franges horàries de disponibilitat obligatòries per interconnexió i coordinació que s’estableixin dins l’horari habitual de treball en els termes que es determini en cada cas. La franja horària de disponibilitat obligatòria haurà de ser almenys de cinc hores dins l’horari habitual de treball, preferiblement entre les 8.00 i les 13.00 hores. La resta del còmput horari de la jornada de treball podrà ser determinada pel treballador en ús de la seva facultat d’autoorganització del treball.

En el cas dels comuns d’Encamp i la Massana, el teletreball a la corporació comunal no està regulat i es permet en casos puntuals per situacions d’emergència o necessitat d’algun membre del personal. Finalment, pel que fa al comú de Canillo, actualment no hi ha cap norma incorporada sobre el teletreball i de moment no està previst regular-lo. Tot i això, apunten que se’n va començar a parlar en l’anterior mandat i es posarà sobre la taula si es fa alguna regulació pròximament.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending