Qui així s’expressa és Daniel Valencia, un jove a punt de fer els 29 anys que aquest matí ha acudit a les dependències de la policia a cursar una denúncia contra l’encarregat d’una obra que s’ha negat a acceptar-lo a la feina. Valencia, que afirma que treballa a la construcció des que tenia 20 anys i que ha passat per diverses feines també fora d’aquest sector, estava contractat per una empresa que es dedica a subcontractar personal per a d’altres companyies. A ell l’han enviat a una obra però no hi ha pogut fer el jornal.
“En un altre moment m’hauria enfadat i hauria reaccionat de manera violenta, ara ja no”, explica el jove recordant un passat que mira de deixar de banda no sempre fàcil. Va arribar de Colòmbia a Andorra enmig d’una adolescència gens fàcil. Ara treballa per estalviar i poder complir els seus somnis. Per això ha enregistrat una llarga exposició que està publicitant per les xarxes socials per denunciar les discriminacions xenòfobes que assegura que hi ha en el món de la construcció al Principat.
“Quan he anat a denunciar m’han assegurat que no és la primera vegada, que es donen més situacions com aquestes. Menys aquell qui discrimina, hores d’ara tothom té clar que la discriminació és un delicte.” I per això ha acudit a la policia, a explicar que l’encarregat de l’obra on el seu cap l’ha enviat no l’ha deixat posar mans a l’obra perquè ha considerat que sent jove no estava prou preparat. I que la situació s’ha complicat més encara quan després de demanar-li on havia nascut el noi ha admès que era colombià. “Però porto tants anys aquí que sóc ja més andorrà que colombià”, tot i que reconeix que voldria emprendre camí fora d’aquí, fart de certes conductes.
“Quan he anat a denunciar m’han assegurat que no és la primera vegada, que es donen més situacions com aquestes. Menys aquell qui discrimina, hores d’ara tothom té clar que la discriminació és un delicte”
I de conductes ha parlat. Deixa clar, en conversa amb l’Altaveu i també en l’enregistrament que promou a les xarxes, i que acompanya aquestes línies, que no esmenta ni l’empresa que l’havia contractat a ell, ni l’empresa que havia subcontractat la seva. “Jo no tinc cap intenció de fer mal a les empreses. El que voldria és que s’eliminessin certes conductes discriminatòries. No són acceptables”. Per això en la seva denúncia davant la policia demana als funcionaris que facin el que calgui per fer deposar de la seva actitud l’encarregat de la construcció que l’ha privat de fer la jornada.
“En cap moment m’ha donat l’oportunitat de demostrar si tinc l’experiència de fer la feina que havia de fer o no.” “Tampoc no m’hauria d’haver demanat per res del món la meva nacionalitat”, remarca, tot assegurant que entre l’edat i la nacionalitat… “De seguida m’ha dit que s’esperava que li enviessin un home gran, un operari portuguès de 50 anys.” I parla dels operaris portuguesos amb estima. “L’obra és un sector de treballadors portuguesos, i no hi tinc res en contra. Són grans persones. Però també hi ha de tot.”
Té clar que denunciant la situació viscuda -“suposo que el meu empresari m’ha defensat, però també entenc que no s’hagi posat fort perquè depèn de l’empresa que el subcontracta”- potser se li tancaran algunes portes. Però espera que se n’hi obrin d’altres. “Molt sovint tot això passa perquè ningú es queixa. Ningú no es planta. A mi m’és igual quedar-me ara mateix un dia sense feina, o una setmana, o un més. El que cal és que s’eliminin els comportaments discriminatoris.”
Comentaris (41)