Advocats europeus lamenten que la lentitud de la justícia no és un problema exclusiu d’Andorra

Aquest divendres se celebra al Principat una convenció jurídica internacional on s’intentarà definir la figura del lletrat a nivell continental per protegir la professió

Membres del CCBE amb la degana i el vicedegà del col·legi d'advocats del país, Sònia Baixench i Xavier Sopena.
Membres del CCBE amb la degana i el vicedegà del col·legi d'advocats del país, Sònia Baixench i Xavier Sopena.

Any rere any, la lentitud de la justícia està a debat a la comissió del Consell d'Europa. Així ho han assegurat des del Comitè Permanent del Conseil des Barreaux Européens que han fet extensible aquesta problemàtica a tot el continent. D'altra banda, ara mateix, també tenen els ulls posats en la incorporació de les noves tecnologies a la justícia, així com la situació a Ucraïna. Una situació que els experts tractaran en la trobada que l'organització fa a Andorra i on posaran èmfasi en definir la figura de l'advocat.

La justícia és lenta per si mateixa i no és un problema exclusiu d’Andorra. Així ho han assegurat expert en la matèria que demà es reuniran a Andorra per tractar diferents temes de la professió. De fet, el president del Comitè Permanent del Conseil des Barreaux Européens (CCBE), James MacGuill, ha afirmat que “és una preocupació que tenim”; de fet, “ens reunim cada any amb la comissió del Consell Europeu per parlar sobre el tema i treballar perquè es facin els avenços necessaris”.

Els experts també s’han mostrat oberts a col·laborar amb el col·lectiu andorrà en el marc de l’Acord d’Associació amb la Unió Europea. Entre altres temes que preocupen als lletrats hi ha l’aplicació de la intel·ligència artificial en les sentències. “S’haurà d’establir molt bé els processos i deixar ben clar el que ha fet el programa i el jutge”, ha assegurat MacGuill.

La invasió a Rússia a Ucraïna és un dels altres aspectes en el punt de mira del col·lectiu. En aquest sentit, el president del CCBE ha especificat que la preocupació se centra en les “conseqüències de les sancions a Rússia i la confidencialitat dels advocats”, així com l’accés dels soldats russos detinguts en territori ucraïnès a l’assistència legal. Tot i això, han recalcat “el ple suport” al país eslau.

EL PRINCIPAT, MEMBRE OBSERVADOR

Des del 2011, Andorra és membre observador del Consell de l'advocacia europea a la qual si afegeix 32 països membres i 14 d'associats. En la jornada de treball que tindrà lloc demà, divendres 7 d'octubre al centre de Congressos d'Andorra la Vella, hi participaran una seixantena de lletrats de 22 delegacions amb l'objectiu de definir la professió l'advocat a nivell continental per protegir la seva tasca i que, una vegada definida haurà de ser aprovada pel Consell d'Europa.

Poder acollir una reunió d’aquest nivell, per la degana del col·legi d’advocats d’Andorra, és “un orgull” i “un reconeixement cap al nostre país”. A més, ha assegurat que s’aprofitarà l’ocasió per explicar les peculiaritats de la professió al país.

Etiquetes

Comentaris

Trending