Els joves no es poden emancipar perquè el cost és massa alt comparat amb els salaris

Els lloguers desorbitats ha fet que la independència econòmica i residencial sigui un objectiu difícil d'assolir sobretot per les persones que acaben d’entrar al mercat laboral

Un instant de la taula rodona sobre Joventut al Pirineu.
Un instant de la taula rodona sobre Joventut al Pirineu. Anna Mencos

Els reptes de futur dels joves són complexes, però el principal problema amb el qual es troben és que el preu de l’emancipació és massa alt si es compara amb els salaris que reben, especialment en el context d’un mercat immobiliari cada cop més inaccessible. En moltes regions, incloent-hi Andorra, la combinació de salaris relativament baixos i els preus d’habitatges elevats ha fet que la independència econòmica i residencial sigui un objectiu difícil d’assolir per a molts joves. 

Així ho ha posat en relleu Isabela Vargas, la vicepresidenta del Fòrum Nacional de la Joventut, qui també ha apuntat que s’està arrossegant una cultura de feina i d’estudis que ja no és coherent pel moment en el qual vivim. “Nosaltres hem après que si treballes i estudies molt podràs accedir a una feina que sigui proporcional al teu esforç, però estem veient que no és així”, afegia.

A més, Vargas apunta que el món espera que formis una família i que els joves s’emancipin amb la parella. Per aquest motiu, sobretot últimament, es troben que cada vegada hi ha més persones, sobretot dones, que decideixen tenir una certa independència i prosperar en el món professional primer, i aquestes es troben amb força problemes per accedir a un habitatge: “La vivenda no està construïda perquè s’emancipi una persona sola, no hi ha tants estudis. Per això cada vegada hi ha més persones, i cada vegada més grans, compartint pis”, explica.

Aquests són només alguns dels reptes que es troben. Des del Fòrum de la Joventut, han recollit totes aquestes dades en el projecte Activa, en el qual s’han seleccionat 370 persones que poguessin representar la varietat de persones joves a Andorra i se’ls han fet entrevistes on han expressat els seus neguits i que és el que pensen del que passa al país. Aquestes dades s’han utilitzat per elaborar el Pla Nacional de la Joventut.

PLA NACIONAL DE LA JOVENTUT

Per mirar de millorar la situació dels joves del país, des del ministeri de Joventut i amb la col·laboració dels Espais Joventut dels diferents comuns i del Fòrum, estan elaborant el Pla de la Joventut que ha de servir de guia i que redefinirà com funcionen les àrees públiques adreçades a la joventut. Aquest pla, que es publicarà aviat, “és com un primer pas per poder realment crear una llei que estigui en consonància amb la joventut d’Andorra ara mateix”, explica Vargas, tot afegint que una vegada estigui enllestit aquest pla, caldrà realment començar a fer altres accions i reglaments perquè es dugi a terme.

Comentaris (8)

Trending