Els joves d’Andorra reclamen més veu en les polítiques d’habitatge i drets laborals

Aquest dissabte s’ha donat el tret de sortida a la 19a assemblea del Fòrum de la Joventut al Prat del Roure amb la participació d’unes 60 persones presencialment

La presidenta ha agraït també la presència dels integrants del podcast andorrà 'Fvkc i lloc', que han conduït la jornada.
La presidenta ha agraït també la presència dels integrants del podcast andorrà 'Fvkc i lloc', que han conduït la jornada. Fòrum de la Joventut d'Andorra

La 19a assemblea del Fòrum de la Joventut ha arrencat aquest dissabte a l’Espai Jovent del comú d’Escaldes-Engordany amb un clar missatge: els joves volen tenir més presència en la presa de decisions que els afecten directament, especialment en matèries com l’habitatge i l’emancipació juvenil. La presidenta Lisa Cruz ha assenyalat que “les polítiques d’habitatge han de tenir realment un caire més juvenil, han de poder ser accessibles i, sobretot, han de ser més realistes de la situació laboral real dels joves del país”, com una de les conclusions generalitzades dels debats.

Durant la jornada inaugural, que ha comptat amb la participació d’uns 60 joves presencialment i d’altres seguint l’esdeveniment en línia, s’han desenvolupat debats clau sobre tres temes prioritaris: l’habitatge, els drets laborals i la salut mental. Segons Lisa Cruz, presidenta del Fòrum de la Joventut, la conclusió generalitzada ha estat que “les polítiques d’habitatge han de tenir un enfocament més juvenil, ser més accessibles i realistes amb la situació laboral dels joves del país”. A més, ha destacat la manca d’espais de diàleg entre les institucions i el jovent: “Ens agradaria poder participar en les taules de coordinació sobre habitatge, tant a nivell de govern com als comuns, però en el darrer any això no s’ha fet”, explica Cruz, postulant el Fòrum com una de les entitats que també hauria de tenir-hi cabuda, com s’ha proposat darrerament amb l’organisme de la Coordinadora de l’Habitatge.

Durant el matí, l’assemblea ha servit per presentar el balanç del 2024 i la previsió per al 2025. Tot i que el pressupost per aquest any ha estat inferior al sol·licitat, el Fòrum ha optat per avançar algunes despeses a finals del 2024 per no haver de retallar projectes. “No volíem eliminar massa projectes que teníem previstos per any”, assenyala Cruz, que reconeix que aquesta estratègia els ha permès assegurar iniciatives clau per als primers mesos de l’any.

Una assemblea del Fòrum Nacional de la Joventut.

Relacionat

El nou pressupost redimensionat i adaptat del Fòrum de la Joventut s’aprovarà a la pròxima assemblea

El debat sobre els drets laborals ha estat un altre dels moments destacats de la jornada. Els participants han posat de manifest la sensació d’indefensió que tenen molts joves en el mercat laboral i la dificultat d’accedir a feines estables i ben remunerades. “Sovint no es coneixen els drets com a treballadors, i això ens deixa en una situació vulnerable”, confessen alguns. També s’ha parlat del problema de les pràctiques no remunerades, que dificulten l’accés a l’experiència laboral necessària per a molts llocs de treball.

El president del PS, Pere Baró, ha estat un dels assistents als debats de tarda.
El president del PS, Pere Baró, ha estat un dels assistents als debats de tarda.

Tot i que la jornada presencial ha marcat l’inici de l’assemblea, el Fòrum de la Joventut ha recordat que aquest procés continua durant dues setmanes, amb activitats previstes per fomentar la participació. “Animem tots els joves a connectar-se a la nostra web i votar els projectes perquè el 2025 sigui un any amb més impacte per a la joventut d’Andorra”, ha estat la reflexió de la presidenta.

Comentaris (15)

Trending