L’Institut de l’Habitatge proposa estudiar els pisos amb baix consum elèctric per crear oferta

És una de les possibles accions que s’ha plantejat durant la comissió, que ha posat damunt la taula diversos temes a tractar a curt, mitjà i llarg termini

Habitatges a Andorra La Vella.
Habitatges a Andorra La Vella.

Una de les úniques solucions per als problemes d’habitatge actuals al país és crear i augmentar l’oferta. Sembla una evidència, però portar-ho a terme no és tan fàcil. En aquest sentit, el president de l’Institut de l’Habitatge, Josep Maria Pla, ha plantejat que una de les formes de fer-ho passaria per estudiar els pisos amb baix consum elèctric. Concretament, els motius pels quals es dóna i quines possibilitats tenen aquestes llars de posar-se al mercat. En aquest sentit, la comissió celebrada aquest matí ha proposat diversos temes a curt, mitjà i llarg termini.

Portar a terme accions a curt termini per generar més oferta al mercat de l’habitatge, sobretot al del lloguer, “és molt difícil”, ha assegurat Pla. Però, des de l’Institut sí que es planteja diverses formes de fer-ho a mitjà o llarg termini. Entre elles, estudiar els pisos que s’ha enregistrat que tenen un baix consum energètic. És a dir, que podrien, i la lògica diu, que haurien d’estar buits. Per tant, s’hauria d’estudiar la casuística d’aquests habitatges i “crear mesures per portar-los al mercat”. Un exemple que ha exposat Pla, seria la creació d’una bossa de lloguer on els propietaris pogueren posar els pisos sense haver de fer-se’n càrrec directament.

La informació dels habitatges amb un consum baix d’electricitat s’ha aconseguit a través dels distribuïdors, per tant, “tenim les dades sense identificació, i no se sap qui són els propietaris d’aquests pisos”. L’habilitació legal per poder conèixer més sobre els propietaris, significaria, segons Pla, que es pot aconseguir fer arribar algun tipus d’enquesta o de carta per poder saber en quina condició es troba el seu pis. “Un dels temes per analitzar és si s’ha de fer una llei que permeti això, o si es pot demanar a FEDA i les distribuïdores que ho facin elles”, ha indicat.

Tot i això, aquesta és una proposta en la qual, de moment, no es treballa a fons. “Abans hem de veure si això respon a una necessitat, o si la problemàtica és una altra, i cal un altre tipus de solució”, ha explicat Pla. A llarg termini, a més, ha assegurat que és molt més fàcil actuar, “però tenim una urgència a curt termini a la qual hem de donar resposta”. En aquest sentit, ha incidit en què hi ha diferents línies d’estudi per poder solucionar les diverses necessitats que es detectin entre la població.

Per tant, aquesta reunió ha servit, sobretot, per comunicar els diversos temes que s’han de tractar i per als quals es crearan diverses taules de treball. Les reunions, segons ha indicat Pla, es faran ràpidament, i es tracta de fer-ne diverses fins que tot vagi avançant. “Així, a principis del mes de maig esperem que es pugui prendre una decisió per part del ple i es pugui traslladar a qui toqui”, ha explicat. Sobretot, de cara a poder comunicar a Govern els diferents temes que s’han de tractar de cara a les diferents mesures que es volen portar a terme al 2023”.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending