L’Institut de les Dones demana clarificar certs punts que dificulten els plans d’igualtat

Montserrat Ronchera considera que “encara existeixen dubtes i fins que no es resolguin no s’haurien d’aplicar sancions” a les empreses que no els presentin abans del 31 de desembre

La secretària general de l'IAD, Montserrat Ronchera. APDA

L’Institut Andorrà de les Dones considera que “encara hi ha aspectes que són dubtosos” per tal que les empreses de més de 50 treballadors puguin elaborar els plans d’igualtat i això explicaria que avui dia només 29 de 167 l’hagin presentat. La secretària general, Montserrat Ronchera, considera que “fins que això no es resolgui serà difícil posar sancions” i confia que durant el primer semestre del 2025 hauria d’estar solucionat.

El 31 de desembre finalitza el termini perquè les empreses entreguin a Govern el seu pla d’igualtat i només el 17,3% ho ha fet. Una xifra molt baixa, tot i la pròrroga que l’executiu va aprovar a l’octubre i que, segons la secretària d’Estat de Polítiques d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, a sobre de la taula no hi ha una nova ampliació.

Només 29 empreses han presentat els plans d’igualtat i Govern no es planteja una segona pròrroga

Ronchera ha explicat que “fa uns mesos que rebem demandes d’empreses que volen assessorament i em consta que Govern també”. En aquest sentit, assenyala que “la llei i el reglament revesteixen certa complexitat i hi ha buits que dificulten la seva elaboració”. Remarca que la guia d’ajuda que es va elaborar “tampoc és clara”.

La secretària general de l’Institut de les Dones demana “facilitar el màxim les eines perquè veiem que hi ha un impàs entre allò que se’ls demana i fins on poden arribar les empreses”. Afegeix que “hi ha coses que són dubtoses i fins que això no es resolgui serà difícil sancionar”. Montserrat Ronchera confia que durant el primer semestre del 2025 aquesta situació s’hauria d’arreglar.

PERMISOS DE NAIXEMENT

D’altra banda, pel que fa als permisos de naixement igualitaris, explica que l’estudi d’impacte econòmic encarregat per l’Observatori de la igualtat “és bastant favorable”, encara que cal desenvolupar algun punt més i, per això, s’ha encarregat un complement d’informació que preveu estar el 20 de gener. Ronchera pensa que “s’ha d’implantar de manera pausada, però de forma regular” fins que el pare pugui arribar a les vint setmanes com té actualment la mare.

Des de l’Institut de les Dones es té clar que “un dels problemes que hi ha és la conciliació i la manca de corresponsabilitat”. Recorden que Andorra té una taxa de natalitat molt baixa i la taxa d’activitat de les dones és molt alta. Per aquest motiu, “calen polítiques coherents”.