Incrementar els donatius d’empreses a entitats socials, un dels reptes del tercer sector al país

Actualment només el 3,76% dels ingressos de les ONGs prové de negocis privats i es confia que la llei de mecenatge pugui suposar un impuls per uns organitzacions que en general recapten menys de 30.000 euros anuals, tenen poc equip tècnic i poc voluntariat

Mercè Miguel i Joan Micó durant la presentació del baròmetre de la solidaritat.
Mercè Miguel i Joan Micó durant la presentació del baròmetre de la solidaritat. M. P.

Només un 3,7% dels ingressos de les entitats sense ànim de lucre del país provenen, actualment, de donatius d’empreses, una xifra que a Espanya arriba al 17,5%. Així ho posa de manifest el primer baròmetre de la solidaritat que ha presentat aquest dijous Andorra Recerca + Innovació (AR+I) i Andtropia, i que recull que en canvi, aquestes entitats tenen una forta dependència de les subvencions públiques, que arriben a suposar un 42,7% dels ingressos de mitjana. Es confia que gràcies a la nova llei del mecenatge la situació pugui millorar i que la responsabilitat social corporativa de les empreses tingui molts més presència en el tercer sector.

Associacions amb menys de 30.000 euros d’ingressos anuals, que treballen en l’àmbit local, amb òrgans de govern amb menys de 9 membres, sense personal assalariat i amb poca presència de voluntariat. Aquest seria, aproximadament, el perfil de les ONGs del Principat segons l’enquesta elaborada per AR+I i Andtropia per tal de dur a terme el primer baròmetre de la solidaritat. El qüestionari es va enviar a 58 ONGs inscrites al registre d’associacions i l’han contestat 32. Entre les 26 que no han respost, n’hi ha 10 que no tenen activitat pública en els últims tres anys.

L’objectiu de l’estudi és conèixer, precisament, el pes del tercer sector al país i veure quines característiques tenen les diferents entitats que en formen part.

Segons els resultats obtinguts, doncs, la forma jurídica més comuna entre les ONG andorranes és la d’una associació (81%) i en el 84% dels casos gestionen menys de 150.000 euros d’ingressos. Si es compara amb Espanya, allí hi ha un 74% d’associacions, però en canvi existeix un 18% de fundacions, quan aquí només suposen un 6%.

Sobre l’àmbit d’actuació, el 72% treballen exclusivament al país, un 22% fan cooperació internacionals mentre que un 6% treballen tant al país com a fora. A més, el 84% de les entitats treballen en l’acció social, entesa com a assistència directa a diferents col·lectius. Concretament, un 44% es dediquen a donar suport a persones que pateixen problemes de salut i un 34% promouen la cooperació internacional o els drets humans. També es destaca que un 34% de les entitats tenen com a col·lectius prioritaris a les persones amb discapacitats i les seves famílies o la població en general, un 31% es dediquen a la infància i l’adolescència i les seves famílies o les persones amb malalties i les seves famílies.

ÒRGANS DIRECTIUS

Un 53% de les entitats participants han afirmat que els seus òrgans directius estan formats per entre 5 i 9 membres, un 38% afirma no tenir socis i un 22% diu que en té entre 100 i 500. La presència o no de socis, ha remarcat Miguel, és un dels elements que condiciona els ingressos de les entitats, de manera que aquelles que tenen més socis, se situen a la banda alta del nivell d’ingressos.

Al Principat es detecta una forta presència d’entitat petites de manera que en la majoria de casos tenen menys de 30.000 euros d’ingressos. Només un 67% de les entitats amb més de 500 socis ingressen més de 300.000 euros anuals.

Captura de pantalla 2024 10 03 a les 13.40.24
 

Aquesta situació explica, també, que només un 38% de les ONGs del país tinguin persones assalariades, un percentatge que a Espanya arriba al 62%. Segons el baròmetre, el 47% de les persones assalariades ocupen càrrecs tècnics i el 56% treballa a jornada completa.

Veient el poc personal que tenen, un dels elements claus per tirar endavant els projectes són els voluntaris, ara bé, un 36% de les que han respost l’enquesta diuen que no tenen voluntariat regular, és a dir, persones que dediquen un mínim de 3 hores setmanals a fer tasques per a l’entitat. Un 32% diu que té entre 1 i 5 voluntaris regulars mentre que un 43% diu que té entre 1 i 5 voluntaris puntuals, és a dir, que dedica menys de 3 hores setmanals a tasques de l’entitat. Miguel ha destacat també que un 18% d’entitat no tenen cap tipus de voluntaris.

INGRESSOS

La mitjana d’ingressos de les entitats els 2023 va ser de 87.689 euros i les despeses de 85.430 euros, de manera que es van gastar el 97% de les donacions rebudes. Com s’ha dit, però, hi ha una gran dependència de les subvencions públiques (suposen el 42% dels ingressos de mitjana) i Miguel ha apuntat que caldria diversificar les fonts d’ingressos. “Com més divers sigui el teu pressupost anual en quant a donacions, és millor per tu, perquè si un et falla, tens els altres”.

Captura de pantalla 2024 10 03 a les 13.40.00
 

I aquí és on entra un dels reptes importants a assolir de cara als propers anys: incrementar les donacions de les empreses privades, que ara tan sols suposen un 3,7% del total d’ingressos de les ONGs (a Espanya arriben superen el 17%). Miguel ha assegurat que en aquest àmbit la llei de mecenatge “és fonamental” i confia que permeti a les entitats acostar-se a les empreses i que aquestes també aprofundeixen en el treball de la responsabilitat social corporativa. “Hi ha moltes entitats amb projectes al país i això sol ser una de les temàtiques que agrada treballar, per tant, aquí hi ha un repte de responsabilitat social corporativa molt gran”.

INCLUSIVITAT

Una altra característica de les entitats socials és que són molt inclusives. El 25% de les entitats amb persones assalariades tenen treballadors amb discapacitat, “però per què no demanar que siguin més inclusives”, ha exposat.

També hi destaca una important presència femenina, amb un 64% de dones en els òrgans de govern, ara bé, només el 56% dels llocs de direcció són ocupats per dones, una situació que també es pensa que cal millorar i per què no aspirar al “80 o 90%”? En el càrrecs intermedis representen un 53%, un 60% del personal tècnic, ocupen el 91% dels llocs en càrrecs administratius i el 88% d’altres càrrecs.

Tot així Miguel ha reconegut que és un àmbit molt feminitzat perquè és un sector en què tradicionalment i per cultura hi han treballat les dones. Per això “ens agradaria que la figura de la dona arribés més a càrrecs directius”.

Etiquetes

Comentaris

Trending