L’habitatge és el principal maldecap ciutadà però s’expandeix la preocupació pels salaris baixos

Actualment i de mitjana, els inquilins paguen un lloguer mensual de 909 euros mentre que aquelles persones que han optat per la compra abonen una quota d’hipoteca al mes d’uns 1.257 euros

El responsable de l'AR+I sociològic, Joan Micó, durant la presentació.
El responsable de l'AR+I sociològic, Joan Micó, durant la presentació. Toni Solanelles

L’habitatge continua sent, amb molta diferència, el principal maldecap dels ciutadans del país. Evidentment, pel preu. Tot i això, la segona onada de l’Observatori presentat aquest matí pel màxim responsable del grup de sociologia de l’AR+I, Joan Micó, experimenta una molt, molt, lleugera reculada respecte de la consulta que es va fer a la primavera. I el que creix de manera molt notable és la preocupació pels salaris baixos. “Els perfils van canviant i això denota que la percepció (de preocupació) es va ampliant cap a capes de la població” que tradicionalment no s’amoïnaven per l’aspecte dels salaris, ha exposat Micó. 

Un 69,7% dels enquestats citen el preu de l’habitatge com el principal problema social que actualment es viu al país. En relació amb la primera onada del sondeig aquesta preocupació ha caigut tot just cinc dècimes. A la primavera el percentatge era del 70,2%. Entre altres dades que inclou la consulta, queda clar que són molts més els nacionals que els residents que han accedit a un habitatge de compra. Més dades: de mitjana, les persones que viuen de lloguer paguen una mensualitat de 909 euros, malgrat que els que han accedit a un nou pis d’arrendament el darrer any veuen pujar aquest preu fins als 1.243 euros al mes. Mentrestant, aquells que han optat per la compra abonen, de mitjana, una quota mensual d’hipoteca de 1.257 euros.

Quant als salaris, la preocupació ha augmentat de forma significativa. Certament. Fa uns mesos, ‘només’ mostraven preocupació per aquesta qüestió el 16% dels enquestats (es tracta d’una pregunta amb possibilitat de multiresposta) mentre que en l’actualitat aquest amoïnament el noten un 21,2%. Per tant, un increment de cinc punts, que proporcionalment és molt elevat. Micó ha explicat que aquells que més preocupats es mostren pels salaris són aquells treballadors menys qualificats. Però, amb tot, cada vegada hi ha més perfils diferents que es refereixen a aquesta problemàtica.

-seguirà ampliació-

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending