“Ens estan prenent el pèl. Ja sé que quan ets polític costa molt ser honrat, però cal dir la veritat. El cònsol major d’Ordino va dir que la taxa era per la compra de bosses per recollir les tifes i després ho va desmentir a la premsa i el de Sant Julià, Josep Majoral, va assegurar que quan tingués un terreny disponible faria un parc per a gossos i, ara que tindrà 2.000 metres disponibles, ni tan sols destinarà una part per als cans, sinó que tot l’espai acollirà un parc infantil”, ha argumentat Vilamajó, i ha lamentat que Majoral declarés que la taxa es pagava deixant de prendre un cafè cada 15 dies perquè “actualment hi ha molta pobresa al país i cada dia augmenten els aturats”.
“Tanmateix, tots els comuns van dir que assumirien el cost de la prova d’ADN i, ara que han vist que té un cost més elevat de l’esperat, haurem d’abonar nosaltres la diferència. Doncs ja n’hi ha prou. Taxa 0 no només s’oposa a dur a terme aquest abonament, sinó que si volen cobrar la taxa, hauran de portar-nos un per a un a la batllia”, ha afegit el portaveu, que també està duent a terme els procediments necessaris per dur a terme una manifestació que compti amb tots els permisos corresponents.
D’altra banda, Vilamajó també ha avisat que serà “molt difícil” determinar qui són els propietaris incívics que no recullen les tifes a través de les proves d’ADN, ja que “els quissos oloren les deposicions d’altres cans, deixen la seva saliva o fins i tot es pixen a sobre per marcar el seu territori i, per tant, les proves no seran concloents”, ha alertat. Per tot plegat, s’ha tornat a engegar una petició a la plataforma de change.org per recollir signatures en contra tant de la taxa sobre la tinença de gossos com de la realització de la prova d’ADN.
L’anunci dels comuns
Els sis comuns que han decidit implementar l’anàlisi d’ADN han anunciat aquest dilluns que el 2022 serà la data límit perquè tots els gossos del país estiguin inscrits al registre que, segons les corporacions, permetrà resoldre l’abandonament o robatori d’animals i localitzar els propietaris incívics que no recullen els excrements. A més, han recordat que, des d’avui i fins al 31 d’agost d’enguany, finançaran el cost íntegre de 28,50 euros corresponent a l’anàlisi.
El període de gratuïtat de l’extracció finalitzarà el 31 d’agost. No obstant això, totes les sol·licituds que s’hagin recollit als comuns abans d’aquesta data seran vigents fins al 31 de desembre.
“Amb el perfil genètic s’identificaran els gossos i els seus propietaris amb una fiabilitat del 100%, a partir dels excrements recollits al carrer. No es tracta només de sancionar una actitud incívica sinó que es fa front a un problema sanitari”, han defensat els comuns en un comunicat conjunt. Els resultats s’inclouran a la base de dades del RAC (Registre d’Animals de Companyia) del Govern i, un cop finalitzat el procés, es lliurarà una xapa identificativa amb un codi QR individual per al collaret del gos.
El període de gratuïtat de l’extracció finalitzarà el 31 d’agost. No obstant això, totes les sol·licituds que s’hagin recollit als comuns abans d’aquesta data seran vigents fins al 31 de desembre. D’aquesta manera, es pretén evitar aglomeracions a les consultes veterinàries i aprofitar els períodes de vacunacions de les mascotes. A partir de l’1 de gener de 2022, els propietaris que no hagin dut a terme la identificació podran ser sancionats amb una multa de fins a 300 €.
Comentaris (2)