El que està clar és que hi ha diferències importants de criteri entre els rectors del Fòrum i el Govern. Els primers consideren que necessitarien una transferència pressupostària més elevada que la que marca com a mínima la llei. El ministeri, però, no ho ha acceptat i això va obligar l’entitat a reformular els comptes per al 2025, advertint, això sí, que per a determinades accions de col·laboració amb l’administració -principalment amb Govern- les partides quedaven a zero i només serien possibles.
La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, ha defensat la decisió adoptada des de l’executiu. En tot cas, assegura, si cal alguna aportació extra per aquests projectes, s’estudiarà en el seu moment. “El Fòrum participa en moltes taules de treball en diversos ministeris. Llavors en aquelles feines que se’ls encomanin, si representen un increment del seu pressupost, i no el tenen pressupostat, doncs s’estudiarà i es valorarà la col·laboració econòmica”, ha manifestat. Ara bé, en canvi, no s’accepta una altra de les peticions claus: la contractació d’un tècnic de participació. De moment, caldrà esperar.
“No podrà ser. De cara al 2026, es valorarà i es tindrà en compte”, ha comentat la política canillenca, que ha argumentat que l’increment de transferència demanat no era possible. “Aquest augment del pressupost l’havien fet incrementant el preu estipulat per llei dels joves (4,50 euros). Una modificació així s’ha de convenir per part de tots els grups parlamentaris; no es podia fer ara”, ha explicat la titular ministerial. A la vegada, ha volgut deixar clar que “amb totes aquelles necessitats que tinguin per desenvolupar bé la seva feina, si nosaltres podem col·laborar des de l’àrea de Joventut i Voluntariat, ho farem”.
Des del Fòrum, la seva presidenta, Lisa Cruz, ha insistit, en declaracions a Altaveu, que la petició d’increment pressupostari tenia la seva raó de ser. “Fins ara teníem un volum de projectes que ens permetia participar amb el Govern com va ser amb el tema les copes menstruals de manera gratuïta i posant a disposició els recursos que teníem ja. Ara, ens han arribat més projectes i arriba un moment que n’hi ha més dels que podem assumir només amb els recursos que tenim ara”, ha explicat. I això, ha alertat, “ens limita molt”. Per tant, “haurem de mirar de fer un cost per cada projecte per no saturar-nos”.
En aquest sentit, ha volgut remarca que “l’equip tècnic del Fòrum realment és molt petit” amb “tot just dues persones”. A aquestes es poden sumar la junta, però “som voluntaris i tots tenim feina o estudis” i, per tant, “el marge d’acció reposa en la capacitat que té aquest equip que ja fa molta cosa”. Així, assegura que “estem arribant una mica al límit de les capacitats que poden fer aquestes dues persones i per això havíem pressupostat una tercera”. Ara, tenen clar que, tret de gran sorpresa, “no la podrem fer”.
Cruz assegura, però, que malgrat les diferències pel pressupost, “la comunicació amb el Govern segueix sent molt fluïda”. Així, la idea és que “pel 2025 treballem d’aquesta manera amb uns projectes molt concrets on farem un pressupost molt ad hoc per cadascun i, de cara a 2026, farem un procediment de reflexió més conjunta i així veurem si podem assolir a aquesta nova persona”.