Govern encarrega un estudi jurídic per saber si pot prohibir les activitats vinculades a ‘Onlyfans’

Molné explica que s’està a l’espera d’aquest treball per saber si es poden establir multes com les que ja hi ha ara pels clients que recorren a la prostitució a aquelles persones que demanin serveis sexuals en línia

Molné, en els moments previs al ple.
Molné, en els moments previs al ple.

Govern ha encarregat un estudi jurídic per saber si seria factible prohibir l’activitat de portals com ara ‘Onlyfans’. La clau, ha indicat la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, seria saber si és “equiparable” el fet d’accedir a serveis sexuals en línia com els que ofereix aquesta plataforma a aquells que es donen de forma presencial. A la prostitució, ras i curt, que, ha recordat, efectivament no és legal al Principat. En canvi, ha deixat clar que no es denegarà “de forma selectiva” les autoritzacions de residència a autònoms en funció de l’activitat que es vulgui fer al país, ja que això, entén, no solucionaria el problema, ja que persones nacionals o residents sí que podrien impulsar negocis d’aquesta mena.

Així, a preguntes de la consellera general de Concòrdia Núria Segués, la titular de Justícia i Interior, ha revelat que es vol actuar, però fer-ho amb prou arguments sobre la taula. “La llei prohibeix la prostitució”, ha apuntat Molné. En canvi, “no les relacions sexuals que es puguin fer on-line”. Ara bé, s’entén que són “activitats que poden conduir a abusos”.

I, per això, “hem decidit fer un estudi jurídic per saber si els serveis sexuals telemàtics es poden equiparar als presencials per veure si es pot fer una prohibició com amb la prostitució”. Així, el treball ha de permetre “veure si podem establir els mecanismes jurídics com els existents ara per multar qui sol·liciti aquests serveis presencials per a qui ho faci de forma telemàtica”. També ha posat en relleu que la investigació inciada per la policia en el seu dia no va trobar cap indici de criminalitat entre l'empresari que treu pit de generar aquesta mena de contingut.

De moment, l’estudi s’ha encarregat a un bufet del país i ara s’està a l’espera del resultat per decidir com es pot actuar. El que sí que ha descartat la ministra és que la solució passi per controlar els permisos de residència que s’atorguen a autònoms en funció de l’activitat que es vulgui fer. Entre altres, perquè els que acaben dedicant-se a aquestes activitats s’acrediten únicament com a “creadors de contingut”.

I, també, perquè això no necessàriament impediria que es fes al país. Si el Govern volgués evitar que es faci aquesta activitat al país, no ho faria denegant les futures autoritzacions de compte propi de persones que s’hi volen dedicar. Seria abordar-ho de forma parcial i inoperant. Aquest senyor no va entrar com a autònom, sinó amb un permís de treball i residència ordinari”, ha explicat. I, a més, “suposaria denegar-ho a unes persones però permetre que ho fessin residents o andorrans”.

Des de Concòrdia, Segués s’ha mostrat molt crítica amb el poc control que es fa a l’hora d’avaluar aquestes demandes. “Hi ha una gran manca de filtres en l’atorgament de noves autoritzacions; es permet l’entrada de negocis sense cap anàlisi del valor afegit que poden tenir”, ha lamentat. Per això, ha exigit més atenció perquè “cal assegurar que les activitats que s’instal·len al país compleixin uns criteris de responsabilitat social”. Al mateix temps, ha denunciat que “estem fent un esforç per promoure una igualtat de gènere efectiva però permetem amb laxitud que es facin models de negoci com els d’‘Onlyfans’. Quin missatge enviem a les generacions futures?”.

Comentaris (32)

Trending