La Fundació SIFU vol que ‘SuperArte’ sigui el primer pas per poder fer més formacions a Andorra

El programa forma i acompanya a persones amb qualsevol mena de diversitat funcional perquè puguin desenvolupar el seu talent i els ajuden en la inserció laboral

Un moment de l'assaig al Centre de Congressos d'Andorra la Vella.

El Centre de Congressos d’Andorra la Vella acollirà aquesta tarda la presentació del projecte ‘SuperArte’, impulsat per la Fundació SIFU i amb la col·laboració de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell i del comú de la capital, que busca ser un primer pas perquè qualsevol persona amb una diversitat funcional d’Andorra tingui l’oportunitat de fer un itinerari formatiu o de futura inserció laboral. Així ho ha explicat el director de la Fundació, Miquel Antonijuan, tot apuntat que esperen que de cara al 2025 es puguin fer més formacions i més intervencions a Andorra de la mà de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell. La presentació també vol mostrar que la música i l’art no entenen de discapacitats i límits.

El ‘SuperArte’ és un programa que orienta, forma a través de beques i acompanya a artistes amb qualsevol mena de discapacitat perquè puguin desenvolupar el seu talent. A més, l’objectiu és també que a través de l’art i la música es pugui “posar una primera pedra perquè qualsevol persona amb diversitat funcional d’Andorra tingui l’oportunitat de fer un itinerari formatiu o de futura inserció laboral”, i per aquest motiu a les 19 hores al Centre de Congressos s’ha organitzat una presentació oberta a la ciutadania en la qual també hi participaran artistes andorrans. És el cas del Toni Fernández, que fa uns anys va ser becat per la Fundació i ara n’és col·laborador. També l’artista Juli Barrero que ha composat una cançó per les persones amb diversitat funcional especialment per aquesta ocasió. “Ens fa especialment il·lusió que la gent que es pugui apropar vegin realment un enfocament diferent de com les persones poden brillar sobre d’un escenari de manera inclusiva”, ha explicat el director de Fundació tot apuntat que “la música i l’art no entenen de discapacitats i de límits”.

Aquesta és la primera aproximació amb el Principat i esperen que pugui ser el primer pas per a poder fer més formacions i intervencions a Andorra, amb la intenció que els projectes que duen a terme la Fundació SIFU, siguin d’utilitat i es puguin implementar conjuntament amb la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell. La Fundació SIFU està especialitzada en tres àmbits: la formació, la inserció laboral i la branca artística.

El programa ‘SuperArte’ orienta, forma a través de beques i acompanya a artistes que tenen qualsevol tipus de discapacitat perquè puguin desenvolupar el seu talent. Amb l’actuació d’aquest vespre, esperen que hi hagi més gent que vegi que és possible. En el cas que la intervenció a Andorra proliferi i es pugui dur a terme algun projecte conjunta al Principat, el director de la Fundació ha detallat que tenen un coneixement formatiu sobre, per exemple, com les persones amb paràlisi cerebral poden tocar un instrument a través d’un programa visual que li permet tocar com si fos un instrument més: “Podem cedir el programa i dur a terme unes formacions a Andorra perquè altres persones amb paràlisi cerebral o altres discapacitats similars puguin també fer música”, ha afegit.

Un dels que estarà al damunt de l’escenari, és Toni Fernández. El músic -que té un ampli coneixement d’instruments- tocarà el baix i és cec. Des de fa sis o set anys està col·laborant amb la Fundació SIFU ajudant a preparar els espectacles i assegura que és “tot un honor que vinguin aquí a Andorra. Avui jugo a casa”. Durant la proposta el públic podrà escoltar temes coneguts dels Beatles o de Coldplay entre d’altres. Fernández exposa que si tot va bé, aquest serà “un ampli aperitiu de tot el que ve” i que espera que “la gent que vingui vegi del que és capaç aquesta gent que hi haurà sobre l’escenari avui”.