Una fundació ‘antitaurina’ demana al Govern desconnectar el senyal de TVE a Andorra

L’entitat Franz Weber ha enviat una carta a Espot on demana restringir els continguts en aquest àmbit del canal nacional espanyol per, segons asseguren, vulnerar lleis i afectar els infants i adolescents

El logotip de la Fundació Franz Weber

La Fundació Franz Weber (FFW), que té una gran activitat a Espanya i seu a Barcelona, ha demanat al Govern d’Andorra que es desconnecti la senyal de Televisió Espanyola (TVE) quan faci emissions de continguts taurins. Mitjançant una carta a l’actualment conseller general i pròxim cap de Govern, Xavier Espot, s’ha assegurat que aquests programes “vulneren diverses normes del país” i, a més a més, “afecten negativament a les persones menors d’edat”.

TVE emet, de forma setmanal, un programa que inclou imatges que la Fundació Franz Weber assenyala que inclouen i es corresponen amb “violència real contra animals reforçades per una narració que avala i, fins i tot, defensa els diferents actes de maltractament”. Així mateix, expliquen que “es repeteixen fotogrames d’envestides a toreros i altres participants, exhibint sofriment humà”. A Andorra, aquest contingut és accessible a través de la Televisió Digital Terrestre (TDT). En aquest sentit, la fundació assenyala que qualsevol menor d’edat pot visualitzar aquestes imatges, “prohibides a Andorra”.

Mitjançant la carta, els naturalistes expliquen a Espot que la Llei de Protecció Animal de 2016 prohibeix pràctiques de maltractament, entre elles les corregudes. A més, també assenyalen que la Llei de drets de la infància i l’adolescència del 2019 compromet el Govern a “evitant imatges i continguts nocius de caràcter violent” als mitjans de comunicació. Amb aquests antecedents, FFW indica que “l’única opció possible és la desconnexió territorial i exigir la substitució per continguts aptes per tots els públics i, en especial, aquells amb finalitat pedagògica-educativa”.

En aquest context, FFW també vol assenyalar la preocupació que va expressar el Comité dels Drets dels Nens de l’ONU per l’exposició dels menors d’edat a activitats on hi hagués qualsevol forma de violència. A Espanya i Portugal, específicament, asseguren que s’ha pronunciat de forma expressa en contra de què els menors de 18 anys puguin ser exposats a la “violència taurina”.

A nivell científic, FFW indica que diferents especialistes han advertit d’aquesta exposició dels infants a continguts violents a la televisió, “comprovant alteracions al seu comportament i diversos nivells d’agressivitat i ansietat posterior”. A més d’aquests riscs, FFW indica que “pot contribuir a la normalització de la violència i fomentar actituds d’acceptació de l’agressió”.

En definitiva, la Fundació Franz Weber demana que es comencin els tràmits necessaris per vetar aquestes emissions de TVE a Andorra, “complint amb la normativa de protecció animal i també amb les disposicions sobre defensa dels drets de la infància i l’adolescència”. FFW ha realitzat la mateixa petició a diferents punts d’Espanya les darreres setmanes, seguint així amb la seva acció contra la tauromàquia. La fundació segueix diferents línies com la protecció dels animals, de la natura, del patrimoni, de les espècies, compta amb parcs i santuaris i realitza diferents iniciatives en aquest sentit. Tot i que la seu central es troba a Suïssa, també opera des de Barcelona.