Les feministes insten les empreses a presentar el pla d’igualtat encara que sigui fora de temps

Des de l’Institut Andorrà de les Dones i Acció feminista apunten que en alguns casos potser es van trobar amb dificultats de temps o recursos per poder dur-los a terme, i que també caldria més comunicació perquè hi podria haver hagut algunes confusions o dubtes

Mireia Porras i Mariona Cadena durant una compareixença. Sergi Pérez / Consell General

L’Institut Andorrà de les Dones (IAD) i Acció feminista han recordat que tot i que el termini per presentar el pla d’igualtat de les empreses amb més de 50 treballadors era el 31 de desembre, això no marca el final del procés, i han instat les empreses a continuar treballant en aquesta direcció. El mateix diuen de la documentació relativa a la bretxa salarial que havien de presentar totes les empreses del país, i on només ho ha fet un 50%. A parer seu, aquest procés no és senzill ni ràpid, i les empreses també es poden haver trobat amb dificultats de temps o recursos per poder dur-los a terme. També asseguren que caldria millorar la comunicació, ja que potser hi va haver parts que tenien una mica de confusió o por sobre com funcionava tot.

Aquesta setmana s’ha tingut coneixement que més d’una vintena del centenar d’empreses de més de 50 treballadors que havien de presentar el pla d’igualtat, no ho han fet. Almenys abans del 31 de desembre, la data límit que tenien per fer-ho. Les xifres són pitjors en el cas de la documentació relativa a la bretxa salarial, que en aquest cas ho havien de presentar totes les empreses del país, però que només ho ha fet el 50%, és a dir unes 2.500. Des de l’Institut Andorrà de les Dones i des de l’associació Acció feminista -a part de felicitar els que ja ho han presentat-, i tot i que la data establerta per dur-ho a terme hagi passat, insten a totes les empreses que no van complir a què ho tirin endavant. “El 31 de desembre no s’acaba el món, es pot continuar treballant en ells més endavant. De fet, no és un procés ràpid, requereix temps, esforç i anàlisis, i potser no totes les empreses tenen els recursos econòmics per afrontar-ho”, ha apuntat Eli Royuela, integrant d’Acció feminista.

Una de cada cinc grans empreses no ha presentat el pla d’igualtat

En aquest sentit, ha recordat que el Govern, a través d’Andorra Business, posa a disposició de totes les empreses una subvenció per l’elaboració del pla d’igualtat. Segons ella, és fonamental fer més difusió d’aquestes ajudes i continuar oferint informació a les empreses sobre els avantatges de comptar amb un pla d’igualtat, tant des del punt de vista social com econòmic.

“És fonamental veure com aquests plans s’implementen i quins resultats poden generar”, ha apuntat la recentment anomenada secretaria general de l’IAD, Judith Pallarés, tot afegint que els plans d’igualtat també poden millorar la relació entre les empreses i els seus treballadors, ajudant a crear una cultura interna positiva: “Estem convençudes que quan les empreses entenguin els beneficis d’aquests plans, tindran un impacte positiu en la seva cultura interna i les relacions laborals”.

Pel que fa a la bretxa salarial, Pallarés ha manifestat que aquesta situació pot haver estat fruit d’una possible confusió en relació amb l’obligatorietat de presentar el pla d’igualtat per a empreses de més de 50 treballadors, un requisit que podria haver fet pensar a algunes empreses que les dades sobre la bretxa salarial no els aplicaven: “Potser hi ha hagut una mica de confusió, i algunes empreses han pensat que aquest tema no els concernia”. Aquesta serà una de les coses que l’IAD treballarà conjuntament amb la secretaria d’Igualtat la setmana vinent per aprofundir i fer una anàlisi detallada de la situació: “Ara tenim una tasca important per veure el què, el com i el perquè”.

Des d’Acció feminista atribueixen també el desconeixement de la norma i la por com a factors que ha portat a empreses a no presentar la documentació, i per això recalquen la importància de què l’executiu implementi més accions i ofereixi més coneixements perquè “les empreses entenguin que els plans són una eina per a la igualtat i que no hi ha cap motiu per tenir por de presentar les dades, ja que són anònimes”. Tot i això, considera que les dades no són dolentes i que es tracta “d’un bon principi”.