Un estudi demogràfic situa la població d'Andorra en 87.000 habitants el 2031

La immigració serà de 2.300 a 3.400 persones anuals i la taxa de mortalitat estaria en 82,5 anys (homes) i 87,2 (dones)

Comentaris

Vista general d'Andorra la Vella.
Vista general d'Andorra la Vella. ARXIU

Un estudi demogràfic situa la població d'Andorra en 87.000 habitants l'any 2031. La projecció més baixa la situa en 83.000 habitants i la més alta en 91.000.  El treball ha estat presentat pel doctor Joaquin Recaño, investigador i professor titulat al Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona​. La fecunditat continuarà sent baixa amb un 1,10 i 1,40 fills per dona i la mortalitat se situarà en 82,5 anys (homes) i 87,2 (dones). "La fecunditat es veu afectada per la recessió econòmica", ha dit. 

La immigració estaria en una forquilla de 2.300 i 3.400  persones cada any. L'estudi contempla tres escenaris: el baix, el mitjà i l'alt amb el mètode de components que és el més habitual. Recaño no creu que la pandèmia tingui efectes en la demografia andorrana "perquè ha afectat especialment a les persones de més de 80 anys i el que ha fet és avançar les seves morts un parell o tres anys. La pandèmia ha avançat la mortalitat de la gent gran". Ha apuntat que l'escenari de futur portarà també separacions i divorcis de parella provocats pel confinament i les mesures restrictives del Covid. "Ja és normal que el mes de setembre, després de les vacances hi hagi separacions".

Ha reconegut que com indiquen alguns estudis, per sobre de les 85.000 persones ja hi poden haver problemes de subministrament i de serveis com els socials, tot i que també ha recordat que per poder funcionar l'economia andorrana necessita mà d'obra. En relació a l'emigració, i l'impacte de l'Acord d'associació que s'està negociant amb la Unió Europea (UE), ha indicat que el Govern haurà de preveure aquests creixements de població i les dificultats des del punt de vista mediambiental que puguin suposar, ja que opina que poden ser més importants que no pas les que hi pugui haver sobre el sistema de pensions.

Segons l'estudi, s'espera que la població menor de quinze anys tingui una evolució negativa en els tres escenaris previstos i que creixi la que es troba entre els 15 i els 64 . La que més augmentarà, però, serà la de més de 65 anys, que pot arribar a experimentar un creixement d'entre 6.000 i 7.000 individus.  El treball s'ha efectuat  a iniciativa del grup de sociologia d'Andorra Recerca i Innovació en col·laboració amb el departament d'Estadística del Govern i s'ha presentat aquest dijous.

 

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending