“És l’inici d’una bonica amistat”

L’orde de Malta aposta per donar-se a conèixer a Andorra amb l’objectiu d’intentar implantar-se en un futur en un país del qual destaca “la capacitat d’integració, l’estabilitat social i que és un referent en cooperació internacional”

Rousseau ensenya a Bonell una part de l'exposició.
Rousseau ensenya a Bonell una part de l'exposició. G. P.

Tot just “un primer pas” del que ha de ser “una bonica amistat”. Així s’ha referit el Gran Comanador de l’Orde de Malta, Frey Emmanuel Rousseau, a l’exposició que s’ha inaugurat aquest vespre al vestíbul de l’hotel Rosaleda d’Encamp. L’organització, present a més de 120 països vol donar-se a “conèixer” a Andorra­ amb aquesta mostra que, però, té el desig d’anar més enllà. Això sí, amb tranquil·litat. Sense pressa. Generant primer “una confiança” amb el Govern i la societat per abordar, més endavant, més col·laboració. Això, ha remarcat, amb un país del qual ha volgut destacar la seva capacitat “d’integració” i “estabilitat social” i, sobretot, el fet de ser “un referent en cooperació internacional”.

La mostra es podrà veure a la seu del ministeri de Cultura i Esports fins al 26 gener i pretén explicar la tasca que l’orde fa a tot el món. Una organització que aplega 13.500 membres i més de 150.000 voluntaris. Sempre, ha recordat, defensant “l’ajuda als necessitats” així com “la fe catòlica”. L’objectiu de l’exposició és “donar-nos a conèixer”. En certa forma, ensenyar la poteta al país per plantejar en un futur un aterratge més potent.

En aquest sentit, Rousseau, en el seu discurs de presentació de la mostra, ha volgut posar en relleu que, ara mateix, Andorra és l’únic país entre els petits Estats europeus en el qual no estan implantats, a diferència del que succeeix, des de fa força anys, per exemple, a Mònaco, Sant Marino o Luxemburg, entre altres. I a la vegada, s’ha desfet en elogis cap al Principat, del qual ha destacat que és “un exemple d’integració” però també “d’estabilitat social”. I, sobretot, ha posat en relleu el seu compromís a nivell de “cooperació internacional”.

La mostra ha de servir per aportar un “coneixement” del qual neix la “confiança”. I d’aquesta pot venir, més endavant, la col·laboració. Per això, i parafrasejant la pel·lícula ‘Casablanca’, ha definit l’esdeveniment “com a l’inici d’una bona amistat”. Més quan “sabem que el Govern és sensible a la qüestió de la solidaritat, tant internacional com interna” i, per això, s’entén que es poden trobar punts en comú.

Per la seva banda, la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, ha volgut retornar els elogis a l’organització. En aquest sentit, ha recordat la tasca que fa i, especialment, la realitzada ara fa unes setmanes arran de la DANA que va afectar la província de València. Per això, considera que és interessant apropar-se a veure la mostra, idea, ha indicat, de Francesc Mora. “És una institució amb molts anys que fa una gran feina humanitària i que, per sobre de tot, defensa la pau”, ha comentat.

Sobre una futura cooperació, s’ha mostrat prudent. “Tot és un primer pas per donar-se a conèixer. A partir d’aquí ja es veurà”, ha indicat Bonell que, però, no s’ha estat de posar en relleu que l’orde “té relacions amb molts països”.

Comentaris (2)

Trending