Els andorrans han fet sentir la seva veu en la manifestació per un habitatge digne. Les banderes tricolors i clams com “no és el mercat és l’avarícia”; “lloguer impagable, poble imparable” o “fora l’especulació” han estat ben presents entre el centenar de persones que han baixat des del Principat a la capital de l’Alt Urgell per donar suport a la manifestació convocada per Pirineu Viu.
La manifestació coincideix amb el primer aniversari de la més multitudinària que s’ha viscut a Andorra. Un any després, els manifestants tenen clar que poca cosa ha canviat. Així ho ha manifestat, Rebeca Bonache, responsable d’organització de la Coordinadora per un Habitatge Digne, tot apuntant que sobretot volen reivindicar el problema de l’habitatge que hi ha al Principat i que fa que molta gent s’hagi de desplaçar a viure a la Seu perquè “no es poden pagar el lloguer a Andorra”.
Bonache assegura que cada vegada hi ha més linxament contra els llogaters amb amenaces i coaccions perquè hagin d’abandonar els pisos. Afegeix que són molts els afectats no només per la trampa del fill, sinó pels abusos i el mòbing immobiliari: “Hi ha gent que està contactant amb nosaltres perquè estan rebent factures que no toquen, amenaces, coaccions i coses d’aquestes per haver de deixar el pis”, explica.
Una de les problemàtiques més grans és que els joves andorrans “ho tenen molt malament”, i si van a estudiar fora, en moltes ocasions ja no tornen, o que no es poden emancipar i encara viuen a casa dels pares perquè no poden accedir ni a un habitatge de compra ni de lloguer. També ha recordat que “no ens podem adormir” amb el tema de les pròrrogues dels lloguers, perquè el 2027 ja està a la cantonada i que, per tant, s’ha d’estar preparat perquè “no sabem com serà de fort el que vindrà”.
“Et pinten que han fet molt perquè han començat a fer pisos a preu assequible, però en un any no han fet gaire cosa, perquè el problema és molt gran i ve des de més lluny”
“Hem de sortir al carrer i fer veure que hi ha problemes i que no se solucionen des de casa”, ha reivindicat, la Leti, una de les persones que ha decidit baixar a la Seu per formar part de la manifestació. Tot i que relata que de moment no és una de les persones afectades per la situació, “podria ser-ho perfectament el dia de demà”, i per aquest motiu, és important sortir al carrer. Segons ella, ha passat un any de la gran manifestació que es va fer a Andorra, i no s’ha canviat res: “Venen fum i més fum, i posen pedaços, però la solució no hi és”. Un d’aquests, apunta que seria la llei òmnibus, que assegura que ho fan “per callar boques”.
El mateix pensa l’Adrián que considera que els polítics no fan res: “Et pinten que han fet molt perquè han començat a fer pisos a preu assequible, però en un any no han fet gaire cosa, perquè el problema és molt gran i ve des de més lluny”. Per aquest motiu, ha baixat a la Seu, per “fer soroll”, i per queixar-se de què la gent d’Andorra hagi de marxar a la Seu i que la gent de la Seu ha de marxar encara més lluny.
ELS ACCESSOS ANDORRA MITJA HORA TALLATS
La marxa ha arrencat les 18.20 hores al passeig Joan Brudieu enmig d’un ambient reivindicatiu, però també festiu. En la pancarta que l’encapçalava s’hi podia llegir el missatge “Habitatge digne per un Pirineu viu: sostre, terra i vida”. Una batucada amenitzava la marxa que enfilava el carrer Sant Emerngol amb la presència també de dos gegants i bastoners. Una vegada a l’avinguda Salòria, tot i que s’havia deixat clar que no es tallaria cap carretera, la comitiva ha enfilat l’N-260 i ha tallat durant mitja hora els accessos a Andorra a l’encreuament amb l’N-145. Els manifestants s’han aturat enmig de la rotonda, mentre quatre tractors d’Unió de Pagesos s’han posat al costat.
Durant el tall, una de les portaveus del sindicat dels pagesos, Laia Angrill ha llegit un manifest. Assenyala que “avui la pagesia de muntanya hem decidit sumar-nos a la ciutadania per reclamar que el territori ha de ser per la gent que hi viu, que no som un jardí, que necessitem continuar vivint de la terra, i que els fills de la pagesia puguin continuar vivint als pobles que els han vist créixer”. Afegeix que “per tenir relleu a les nostres explotacions hem de poder tenir uns serveis públics de qualitat que al Pirineu ja sabeu que és molt difícil i sobretot habitatge. Al meu poble les mestres viuen en un bungalou al càmping, això no pot ser”.
EL MANIFEST
Un cop acabada la lectura, els manifestants han tornat a entrar als carrers de la Seu i el trànsit s’ha restablert. La protesta tal com s’havia previst ha arribat puntual a les 20 hores a la plaça dels Oms davant l’ajuntament on s’ha llegit el manifesta. El portaveu de Pirineu Viu, Bernat Lavaquiol, critica que “tenim un 64% de l’habitatge que són segones i terceres residències que s’obren 14 dies l’any. Hi ha pobles on aquesta xifra puja al 90-95%. Això no pot ser perquè la gent del Pirineu està al límit i avui sortim a dir que això s’ha acabat”. Remarca que “el jovent del Pirineu quan acaba l'ESO o el batxillerat si vol continuar estudiant ha de marxar a Barcelona i un cop acabi la carrera no pot tornar a casa a desenvolupar la seva vida, perquè només hi ha feina temporal i precària al voltant del turisme i perquè el preu de l’habitatge està desorbitat. Hi ha una expulsió constant de milers de veïns i veïnes del Pirineu, treballadors de la Cerdanya que han de marxar a viure al Berguedà, treballadors del Pallars Sobirà que han de marxar al Pallars Lluçà, treballadors i treballadores d’Andorra que no poden continuar vivint allà i han de baixar a la Seu”.
Una vegada més s’han exposat les tres principals reivindicacions: la limitació i revocació de l’habitatge d’ús turístic; la regulació dels lloguers amb quantitat i durada i, aturar de manera immediata els desnonaments. La jornada ha continuat amb un sopar i concerts. Mentrestant, des de la Coordinadora per un Habitatge Digne faran una assemblea interna per mirar quina repercussió ha tingut i a partir d’aquí continuar treballant per Andorra.