Diversand celebrarà el 3 d’agost la marxa de l’Orgull LGTBIQ+

L’associació preveu un recorregut entre el Prat del Roure i la plaça Coprinceps amb la lectura d’un manifest els principals punts dels quals s’avançaran via xarxes aquest divendres, aprofitant la celebració del dia internacional del col·lectiu

Una marxa de l'Orgull anterior, en aquest cas, pels carrers d'Andorra la Vella.

Andorra també celebrarà l’Orgull. Diversand, l’entitat que defensa els drets del col·lectiu LGTBIQ+ al país preveu divendres fer una campanya a xarxes socials per reivindicar canvis que consideren necessaris, com ara garantir l’assistència sanitària de les persones transsexuals o demanar que, entre els criteris per acollir refugiats, també hi figuri el de ser perseguit per orientació sexual o de gènere. Tot com a prèvia del gran acte que, això sí, es farà esperar. La marxa de l’Orgull tindrà lloc el 3 d’agost, entre el Prat del Roure i la plaça Coprínceps.

Així ho ha explicat a Altaveu la vicepresidenta de Diversand, Isabella Vargas. De cara a divendres, dia internacional de l’Orgull LGTBIQ+-, l’entitat preveu “una campanya a xarxes”. Aquesta, però, ja anticiparà el que es vol reivindicar d’aquí a unes setmanes. Així, en diferents accions s’aniran “resumint els punts del manifest” que s’està preparant pel 3 d’agost. Aquell dissabte serà el dia escollit per celebrar la marxa pròpiament dita.

Els actes concrets d’aquella jornada s’estan acabant d’ultimar. El que ja es té clar és que, previ al recorregut, hi haurà un taller de pancartes. Posteriorment, la previsió és sortir del Prat del Roure i enfilar cap a l’avinguda Carlemany i ja per aquesta via pujar fins a la plaça Coprínceps, que esdevindrà l’eix neuràlgic de la celebració amb la lectura del manifest abans esmentat.

Aquest recordarà que el col·lectiu encara té moltes fites a aconseguir. “Ens preocupa la qüestió de la normativa específica de l’atenció sanitària per a les persones transsexuals, que esperem que pugui sortir aviat, tot i saber que només seria per a majors de 16 anys”, ha apuntat Vargas. També consideren necessària que s’adapti la legislació per evitar “discursos d’odi”. Així, lamenta que “molts cops es vol disfressar d’opinió qüestions que el que en realitat signifiquen una vulneració de drets humans”.

Un altre detall en el qual es vol incidir és en la regulació per acollir refugiats. Vargas recorda que, actualment, no contempla la possibilitat d’acceptar persones que fugin dels seus països “per raons d’orientació sexual o de gènere”. Per això, es reclama que es modifiqui la normativa per canviar això.

Més enllà de la reivindicació, es vol que la Pride torni a ser, també, un acte lúdic i festiu. Per això, es treballa per mirar de portar artistes que puguin oferir algun espectacle. En tot cas, això és un dels punts que encara queden per tancar.