El Dia mundial de la ràdio obrirà al públic els béns mobles de les antigues emissores

Els fons de Sud Radio i de Ràdio Andorra es podran visitar durant el pròxim cap de setmana a Aixovall

Instal·lacions de l'antiga Sud Radio ALTAVEU

El departament del Patrimoni Cultural, del Ministeri de Cultura i Esports, organitza aquest cap de setmana diverses activitats per celebrar el Dia mundial de la ràdio, que es commemora el 13 de febrer. La principal activitat que es durà a terme és l’obertura al públic de la reserva de Ràdio Andorra i Sud Radio, guardada a Aixovall. L’any 2021 es van traslladar tots els béns mobles de les antigues infraestructures amb la voluntat de preservar-les i conservar-les en el millor estat.

Aquesta serà la primera vegada que s’obri aquest fons al públic. Es preveuen fer dues visites guiades per tècnics del departament de Patrimoni Cultural i acompanyats de persones que coneixen molt bé el món de la ràdio. Així es comptarà amb la implicació de la responsable de l’inventari de la col·lecció, Mireia Garcia, i dels treballadors de Ràdio Andorra, Sud Radio i Ràdio Nacional d’Andorra, Agustí Pifarré i Gualbert Osorio. Les visites es faran el dissabte 12 de febrer a les 10:30 h i a les 12:00 h. Cal fer reserva prèvia al telèfon +376 844141.

Així mateix, el diumenge dia 13 al vespre, Ràdio Televisió d’Andorra (RTVA) ha programat el vespre de les ràdios, amb l’emissió de dos documentals produïts pel departament de Patrimoni Cultural. S’estrenarà el documental ‘El procés de desamiantatge de Ràdio Andorra’, dirigit per Àlvaro Rodríguez i Rubén Calvo, sobre el procés de desamiantatge de l’emissor i altres objectes de l’antiga Ràdio Andorra a l’edifici d’Encamp. Aquest documental relata l’excepcional i detallat procés d’extracció de la fibra de ciment dels aparells i màquines del centre emissor, a fi de poder conservar i en un futur fer visitable aquest important patrimoni radiofònic. També es tornarà a emetre el documental ‘Les Ràdios andorranes. Una qüestió de sobirania’, d’Albert Roig i que forma part de la publicació amb el mateix títol editada pel Govern any 2018.

Finalment, durant aquesta setmana també es promocionarà i recordarà la publicació impulsada des de l’Arxiu d’Etnografia del Departament de Patrimoni Cultural: ‘Les Ràdios andorranes. Una qüestió de sobirania’ de la doctora Maria Jesús Lluelles i editada pel Govern l’any 2018.