Denúncia policial contra el Lycée per suposat maltractament per no permetre una alumna portar vel

La mare de la menor, que també llueix indumentària pròpia de la cultura musulmana, està movent cel i terra per molt que la laïcitat de l’establiment educatiu francès impedeix per reglament intern que es pugui mostrar cap símbol religiós

Façana del Lycée.
Façana del Lycée. Toni Solanelles

Es cou a foc lent -o potser no tant lent- una nova polèmica al tomb de la cultura, la religió i l’educació. La mare de dos alumnes del Lycée Comte de Foix ha interposat una denúncia policial contra diversos integrants de la comunitat educativa de l’establiment escolar francès per impedir que la seva filla, menor d’edat, d’una dotzena d’anys, acudeixi al centre vestint vel. Entén la dona que s’està fent assetjament i se li està proferint maltractaments a la nena.

La denúncia s’està tractant amb màxima discreció al despatx central de la policia per la sensibilitat de la matèria. La denunciant, en canvi, segons diverses fonts, estaria fent tant soroll com pot en considerar sense embuts que s’està discriminant la seva filla. La dona també llueix indumentària pròpia de la cultura i les creences musulmanes. La denunciant ha iniciat els darrers dies una roda de contactes institucionals per alertar de la situació i anunciar que està disposada a acudir on sigui per defensar el que ella considera un dret fonamental.

Però la normativa interna del Lycée és clara. I no s’aplica sols a Andorra, sinó arreu del món on l’Estat francès té implantat un establiment educatiu. D’entrada, perquè el Lycée es considera, sigui on sigui, territori francès i, en conseqüència, la laïcitat n’és un dels requisits o principis. Partint d’aquesta premissa, segons que han recordat fonts coneixedores del centre educatiu, el reglament intern impedeix que es mostrin de forma evident signes religiosos de qualsevol mena.

Tant la nena implicada directament en el cas, d’una dotzena d’anys, com el seu germà, de la mateixa edat, haurien deixat d’acudir a classe almenys alguns dies en senyal de protesta per la marginació de la qual diuen sentir-se víctimes

Així, han recordat les fonts, si un estudiant o qualsevol membre de la comunitat educativa, llueix un penjoll que porti incorporada una creu, per posar un exemple, es requereix a dita persona que no faci ostentació del penjoll i que, almenys dins del recinte escolar, l’amagui dins de la roba. També s’és molt estricte amb altres peces de vestir generant en alguns casos no poques polèmiques. També al Principat. Però és evident que el vel, impossible d’ocultar, no casa amb les directrius internes del Lycée.

La menor hauria acudit alguns dies al centre amb el vel i automàticament, o almenys així ho estaria denunciant la mare, ha estat esbroncada, aïllada o apartada de la resta de companys, el que comportaria, al seu entendre i aquesta seria la base de la denúncia, un assetjament o maltractament. La mare de l’escolar hauria -segons que explica el seu entorn- contactat en almenys una ocasió amb la direcció del Lycée sentint-se també ofesa pel tracte rebut.

En conseqüència, a banda de la denúncia policial interposada fa pocs dies, la dona estaria fent soroll a nivell institucional alhora que, segons fonts properes a altres estudiants del centre educatiu francès, tant la nena implicada directament en el cas com el seu germà, de la mateixa edat, haurien deixat d’acudir a classe almenys alguns dies en senyal de protesta per la marginació de la qual diuen sentir-se víctimes.

Etiquetes

Comentaris (146)

Trending