Crida al diàleg i a fomentar l’espiritualitat per davant del materialisme per evitar conflictes

(AMB VÍDEO) La vuitena edició del Parlament Català de les Religions que se celebra per primer cop a Andorra transmet un “missatge de pau” i de “reconciliació entre diversos pensaments, diverses fes”

El director de la Casa del Tibet de Barcelona durant el seu parlament.
El director de la Casa del Tibet de Barcelona durant el seu parlament. Toni Solanelles

Un “missatge de pau” i un clam per a la “reconciliació entre diversos pensaments, diverses fes”. En definitiva, una crida al diàleg i a fomentar l’espiritualitat per davant del materialisme per evitar conflictes. Pugnes menor en l’àmbit domèstic o guerres majors com les que es viuen a Gaza o a Ucraïna. Aquesta és una de les ‘lliçons’ que s’extreu de la vuitena edició del Parlament Català de les Religions que per primera vegada se celebra a Andorra.

Un conegut hotel de la plaça Coprínceps d’Escaldes és l’epicentre d’aquesta trobada interreligiosa que ha portat desenes de persones de nacionalitats i confessions diferents al Principat per fer-hi xerrades, ponències, tallers o escoltar música amb missatge. I tot plegat sota l’aval de la comissió nacional de la Unesco (CNAU) i el Grup de Diàleg Interreligiós que hi ha a Andorra, que aglutina també diferents grups religiosos que conviuen al Principat.

Entre activitat i activitat, ha estat el monjo budista director de la Casa del Tibet de Barcelona, Thubten Wangchen, qui ha pronunciat una mena de discurs d’encoratjament als participants i curiosos que s’han acostat a la plaça escaldenca. Wangchen, que no és pas la primera vegada que ve a Andorra però que ha mostrat la seva satisfacció perquè pogués acollir el parlament religiós, ha fet broma amb les muntanyes del Principat i el fet que per molt altes que siguin no superen les del Tibet, d’on procedeix i d’on no deixa de tenir l’esperit, ha deixat clar Wangchen, per molt que faci molts anys que resideix a la capital catalana.

El monjo budista ha enviat un “missatge de pau” i ha demanat “a les persones que tenen poder” que “negociïn, que dialoguin” per evitar conflictes. Wangchen, que ha fet una crida a “la reconciliació entre diversos pensaments”, ha recordat que “ningú no vol conflictes, ningú no vol malalties” i s’ha referit a l’eslògan de la “ment sana en cos sa”. El director de la Casa del Tibet a Barcelona ha lamentat que “no hi ha balanç entre allò espiritual i allò material” i ha ressaltat la ràpida evolució, l’intens desenvolupament tecnològic.

IMG 4537
Thubten Wangchen durant el seu discurs mig improvisat.

“La tecnologia és molt bona, però també hem de desenvolupar allò espiritual, les religions, el diàleg”. En el camí i la cerca de “la pau autèntica”, “el missatge comú és ser bona persona”, es professi la creença que es professi i sigui quin sigui el fundador de la religió que se segueixi, ha destacat Wangchen, que ha recordat que “tots som humans, i el valor humà és ser bona persona, tenir bon cor”. Més encara, “els humans hem de ser bondadosos i hem de prestar atenció a tots els éssers”. I aquí ha destacat que “els animals també volen viure en pau, en harmonia, sense crueltats ni maltractaments”. 

El monjo budista, que ha deixat dir que “si no pots aportar res a la societat, com a mínim no facis mal, no causis dany, no facis res”, ha fet una crida a “dialogar més, i no pas per convèncer sinó per escoltar, per aprendre”. I una vegada s’hagi fet aquest procés “aplicar” allò que es cregui més convenient, sempre des de la perspectiva de fer el bé i fomentar el missatge de pau i de reconciliació.  

Etiquetes

Comentaris

Trending