Crida als argentins a esforçar-se per integrar-se i ser solidaris amb tota la resta de residents

En una ‘Carta oberta’, Marcelo Ponce, líder d’Argentinos en Andorra, celebra les millores assolides en el procés de tramitar els permisos d’immigració i demana als seus compatriotes que, entre altres, apostin per aprendre català i ajudar “amics, veïns i coneguts”

Comentaris

Residents argentins en una celebració a la plaça del Poble.
Residents argentins en una celebració a la plaça del Poble. Argentinos en Andorra

Argentinos en Andorra celebra les millores que, al seu entendre, s’han aconseguit els darrers temps a l’hora de gestionar els permisos d’immigració tant dels seus compatriotes com d’altres nacionalitats. Així ho apunta el seu màxim responsable, Marcelo Ponce, en una carta que ha volgut fer pública. En l’escrit, també fa una crida a la comunitat a esforçar-se per una millor integració al país, com ara aprenent el català o sent solidaris amb la resta de residents, independent de la seva nacionalitat.

En un escrit ampli sota el títol ‘Carta oberta a tothom’, Ponce fa un llarg exposat històric de la presència de la comunitat argentina al Principat i aprofita per celebrar que la feina feta els darrers anys des de l’entitat ha estat fructífera. Així, considera que el treball “que ens porta més de 17 mesos” ha tingut “positius i visibles resultats”. En aquest sentit, entén que la col·laboració amb Immigració, Exteriors, el consolat argentí a Barcelona han facilitat l’aterratge dels seus compatriotes.

Així, apunta que “els últims començaments de temporada han estat molt menys desbordades i la majoria de treballadors van arribar amb informació més clara”. A banda, celebra que “les empreses van millorar les propostes laborals i els sistemes d’informació prèvia a les contractacions”. També hi ha una millor informació a la web d’Immigració, on hi ha “més humanitat” en el tracte. Per tant, “podem dir que els temes migratoris estan millorant gràcies al treball de totes les parts implicades”.

Des de l’entitat s’aprofita per “renovar la nostra voluntat de continuar ajudant i oferint canvis”. Sobretot, “per evitar definitivament que algú, sigui del país que sigui, ho passi malament”. Es tracta, doncs, d’apostar per “una migració responsable i endreçada”.

Ara bé, també admet Ponce que aquest esforç, ara, ha de tenir una resposta per part de la comunitat. A aquesta, tant en català com en castellà, li reclama que “és el moment de créixer, de fer-nos forts entre nosaltres i ajudar el veí, conegut o amic de qualsevol país”. I, sobretot, a demostrar compromís amb Andorra.

Com? Doncs, “fent les coses bé”. I això suposa que “continuar estudiant el català no perquè sigui un requisit migratori o una llei sinó que ens correspon fer-ho i perquè sempre ens ha agradat”. També cal, remarcar, “acceptar i complir les regles sense objeccions” i “capacitar-nos el màxim possible”.

“La llibertat és responsabilitat i hem de fer-nos càrrec de cada error i mal ús a Andorra, demanar disculpes, esforçar-nos a corregir els nostres mal hàbits, i anar definitivament cap endavant, de comprometre’ns fermament a segellar a foc les nostres virtuts, de proposar canvis i complir-los, de sumar accions des de les nostres pròpies famílies i entorns, de prendre les rendes de la nostra pròpia realitat, i començar d'una vegada per totes a ser part activa en el creixement de la comunitat argentina en la vida andorrana”, apunta en l’escrit. En resum, “exigir-nos entre tots nosaltres millorar”. I és que, assegura, “els argentins tenim moltíssimes coses per aprendre d’Andorra, i també tenim més coses les nostres bones per compartir amb aquest bell i generós país”.

Comentaris (11)

Trending