Entre els titulars d’aquestes societats hi ha molt nerviosisme i molta inquietud. Més encara quan ha quedat clar que la investigació continua oberta i hi ha hagut durant temps un intercanvi d’informació amb autoritats franceses i, també, d’espanyoles. De fet, segons fonts coneixedores de la investigació, fins i tot abans que Andorra, el 2022, judicialitzés el cas (i promogués comissions rogatòries internacionals), França ja havia requerit les autoritats andorranes perquè facilités dades.
Inicialment es va parar el cop, però vist que les pràctiques suposadament anòmales o al·legals cada cop van anar a més, i veient que més enllà de la falsificació documental hi podia haver blanqueig de diners, la UIFAnd va alertar la fiscalia i el ministeri públic va empènyer la Batllia a posar en marxa la investigació que dimecres va esclatar amb la detenció d’un dels empresaris, un francès resident de 32 anys que està a la Comella des de poc abans de la mitjanit de dijous a divendres.
Des que va transcendir l’actuació judicial en aquest cas, tots els empresaris que han pogut han eliminat les referències als contractes tipus clau en mà o possibles lloguers de llarga durada per mirar de ‘distreure’ els investigadors. L’altre gran dubte és que passarà amb els titulars reals dels cotxes. Alguns estan mirant de regularitzar la situació mirant de fer el procés d’exportació cap a França. D’altres han sol·licitat a la societat andorrana que els signi la carta groga.
Comentaris