Les tres reunions s’han desenvolupat en un ambient col·laboratiu i distès, amb la presència d’entre nou i deu representants dels joves de secundària en cadascuna d’elles, acompanyats de dos consellers de les diferents Comissions Legislatives. En el cas de la primera, “han fet una diagnosi sobre la situació a Andorra pel que fa a les edificacions i a les construccions i la veritat que hi ha hagut molt consens a l’hora d’identificar quines són les problemàtiques a nivell de construcció i d’estètica”, ha explicat la consellera general del grup parlamentari de Concòrdia, Núria Segués, tot ressaltat que també ha sortit una altra temàtica que preocupa i no agrada als joves: les torres d’Escaldes-Engordany.

“Ara mateix estem destruint el nostre paisatge”, ha apuntat el Lucas, alumne del Lycée Comte de Foix. “Fent edificis tan alts, estem traient la llum als parcs i espatllant el paisatge, estaria bé fer un canvi”. De fet, els alumnes que han format part de la comissió han estat buscant al llarg del matí mesures, que consideren urgents, per mirar de regular la situació, mirant les alçades i les zones on es pot construir. Finalment, han decidit estipular diferents zones de construcció i establir aquesta harmonia estètica per zones rurals, zones urbanes i zones culturals i “han posat sobre la taula el dret de l’habitatge, l’accés a l’habitatge, i no a l’habitatge de luxe, sinó per les persones que vivim i treballem al país”, ha detallat Segués.
D’altra banda, en una altra de les sales s’estava debatent la proposició de llei per obtenir productes anticonceptius gratuïts. “Hem parlat de la importància que siguin gratuïts i també de què això no és un tema de què estem influenciant els joves a què ho facin, sinó que estem dient que els joves han de protegir-se i fer les coses amb cap i conscientment”, ha explicat Elisé Cassione, alumna de l’Escola Andorrana de Santa Coloma, tot apuntant que esperen que pugui ser aprovada i en poc temps que es pugui dur a terme. En aquest sentit, la consellera del grup parlamentari Demòcrata, Sílvia Riva, ha apuntat que els alumnes dels diferents sistemes “venen molt preparats”, tot destacant que després dels primers minuts que “costa trencar el gel”, els alumnes han defensat les seves propostes d’una manera “molt coherent, madura i sorprenent atès la seva edat”, tenint en consideració que hi ha d’haver partides pressupostàries associades.

També s’ha tractat un altre tema que afecta de forma directa al seu dia a dia: les hores lectives. Un dels alumnes de l’escola andorrana de segona ensenyança d’Ordino, Mahir Benchluch, ha explicat la proposta que ha sortit per part dels alumnes del Lycée, que consistiria a fer una pausa d’uns quinze minuts cada tres hores per “trencar una mica amb la dinàmica de classe que ens genera estrès diàriament”. En aquest sentit, la consellera general de Concòrdia, Maria Àngels Aché, ha apuntat que els mateixos alumnes s’han adonat que en alguns centres no era tan viables, ja que els sistemes educatius funcionen de maneres diferents i les escoles tenen planificacions diferents. Després d’un llarg debat, però “hem acabat consensuat que cada centre, a través de la comissió escolar, establirien cada quant es farien aquestes pauses i en quin espai es farien”, ha detallat Aché. Això sí, els alumnes tenen una petició i és que volen que aquesta mesura s’apliqui ja al curs 2025-2026.
Aquests temes són els que s’han treballat durant les primeres hores de la jornada i, després d’una petita pausa, s’ha reprès la sessió amb tres altres propostes de llei enfocades al foment dels coneixements de la cultura andorrana i d’altres cultures; la creació d’un carnet d’estudiants d’ESO, batxillerat i formació professional d’Andorra; i al foment de projectes col·laboratius intergeneracionals per a la perseveració del patrimoni cultural. Les propostes de lleis que es portaran al 32è Consell General dels joves, que està previst que se celebri el pròxim 9 d'abril.
Comentaris