El ‘cometa del segle’ també es pot veure al cel d’Andorra

Des de diversos racons del Principat, a certa altitud i sense elements que entorpissin la mirada al cel, s’ha pogut observar uns quaranta minuts després de la posta de sol el pas del ‘Tsuchinshan-ATLAS’

Comentaris

El cometa, al centre de la imatge, vist des del Coll d'Ordino.
El cometa, al centre de la imatge, vist des del Coll d'Ordino. ALTAVEU

El denominat ‘cometa del segle’ s’ha pogut veure aquest diumenge a la nit al cel d’Andorra. De fet, les previsions eren que ja es pogués veure la nit de dissabte. La presència de núvols, però, va entorpir la bona visió i aquest diumenge, en canvi, s’ha pogut observar, ara sí, el cometa oficialment anomenat C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). Cert que aquest diumenge la lluminositat de la seva cua era menor de la que s’hauria pogut veure dissabte si no hi haguessin hagut certs obstacles meteorològics.

En diversos punts habituals per a l’observació de fenòmens meteorològics, atmosfèrics o astronòmics com seria el cas del ‘cometa del segle, s’han combregat petits grups de gent -és el cas del Coll d’Ordino- per mirar de veure el cometa i, a poder ser, fotografiar-lo. Per tenir possibilitats de veure l’objecte còsmic lluminós era necessari estar en un lloc fosc i sense elements al voltant que pertorbessin la visió al cel: ni muntanyes, ni edificis… El moment que era més plausible veure’l ha estat passats quaranta minuts, més o menys, de la posta de sol.

WhatsApp Image 2024 10 13 at 20.39.03
El cometa vist des del Coll d'Ordino. | NÚRIA P.

El cometa en qüestió es va identificar l’any passat des d’un observatori xinès i aquest darrer setembre es va començar a notar que s’acostava al Sol. Els científics pensaven que segurament es desintegraria en acostar-se tant a l’astre rei. Però ha sobreviscut i ha anat fent camí fins arribar aquests dies a l’acostament màxim a la Terra, a uns 70 milions de quilòmetres, el que l’ha fet visible. Creuen els experts que des de la Terra aquest cometa no tornarà a ser visible fins d’aquí 80.000 anys més. 

Comentaris (1)

Trending