Per aquest motiu, la directora de l’Unicef, Dàmaris Castellanos, ha asseguat que l’entitat “posa el focus” en aspectes relacionats entre els joves, menors en aquest cas, i la salut mental. “Tot i que els percentatges han baixat segueixen sent preocupants”, ha indicat Castellanos. “No ens podem relaxar”, ha insistit la directora de l’organització, que ha recordat que les patologies vinculades a la salut mental “no són malalties tan evidents” i, per tant, cal prestar-hi atenció. El director de la divisió sociològics de l’AR+I, Joan Micó, ha avançat que a partir de l’any que ve es posarà en marxa un estudi entre els estudiants de segona ensenyança per tenir més dades relatives a la salut mental dels adolescents i mirar d’aclarir què pot motivar la seva fragilitat, si hi és, en aquest àmbit.
L’Observatori de la Infància inclou altres dades, en aquest cas relacionades amb l’any 2023, lligades també a la salut mental i que ja s’han anat fent públiques els darrers temps ja sigui via Salut o via Afers Socials. Per exemple, que l’any 2023 van ser hospitalitzats en la unitat infanto-juvenil 43 menors, d’entre els quals dos menors de 12 anys i 39 adolescents d’entre 12 i 17 anys. Al centre de dia, hi ha hagut 36 usuaris i 114 altes. Quant a què motiva la visita a les consultes externes de salut mental en relació amb els infants, gairebé la meitat (44,91%) són trastorns emocionals i del comportament que habitualment ocorren en la infància i l’adolescència.
Durant la seva exposició, Micó també ha posat de relleu el fet que malgrat com es posa l’accent a Andorra amb la necessitat d’hàbits saludables, continua sent força alta la prevalença de sobrepès entre els infants d’11 i 12 anys. El curs 2022-2023 hi havia un 14,5% de nenes (11,8%) i especialment nens (17,1%) de les esmentades edats amb sobrepès o obesitat. El curs immediatament anterior l’indicador general era del 15,2%. Els percentatges són molt inferiors com més petits són els infants.
-seguirà ampliació-
Comentaris (1)