Un de cada deu menors pensen dos o més dies per setmana en idees suïcides

Un 16% dels adolescents tenen símptomes compatibles amb una depressió moderadament greu o greu, un percentatge que tot i baixar lleugerament respecte el 2022 no ho ha fet prou respecte del que es pensava després de la pandèmia

Dàmaris Castellanos i Joan Micó durant la presentació de l'estudi.
Dàmaris Castellanos i Joan Micó durant la presentació de l'estudi. Toni Solanelles

Un de cada deu adolescents del país pensen dos o més dies per setmana en idees suïcides. Així ho reflecteix un dels indicadors sobre benestar infantil inclosos en l’Observatori de la Infància que Unicef i Andorra Recerca + Innovació (AR+I) han presentat aquest migdia. A més a més, un 16% dels menors d’edat tenen símptomes compatibles amb una depressió greu o moderadament greu. Les dades fan referència a aquest 2024 i malgrat que en tots dos casos s’han reduït en un punt respecte de les xifres obtingudes el 2022, la davallada no és tan significativa com es pensava una vegada s’anessin allunyant els efectes de la pandèmia, com podien ser l’aïllament social.

Per aquest motiu, la directora de l’Unicef, Dàmaris Castellanos, ha asseguat que l’entitat “posa el focus” en aspectes relacionats entre els joves, menors en aquest cas, i la salut mental. “Tot i que els percentatges han baixat segueixen sent preocupants”, ha indicat Castellanos. “No ens podem relaxar”, ha insistit la directora de l’organització, que ha recordat que les patologies vinculades a la salut mental “no són malalties tan evidents” i, per tant, cal prestar-hi atenció. El director de la divisió sociològics de l’AR+I, Joan Micó, ha avançat que a partir de l’any que ve es posarà en marxa un estudi entre els estudiants de segona ensenyança per tenir més dades relatives a la salut mental dels adolescents i mirar d’aclarir què pot motivar la seva fragilitat, si hi és, en aquest àmbit. 

L’Observatori de la Infància inclou altres dades, en aquest cas relacionades amb l’any 2023, lligades també a la salut mental i que ja s’han anat fent públiques els darrers temps ja sigui via Salut o via Afers Socials. Per exemple, que l’any 2023 van ser hospitalitzats en la unitat infanto-juvenil 43 menors, d’entre els quals dos menors de 12 anys i 39 adolescents d’entre 12 i 17 anys. Al centre de dia, hi ha hagut 36 usuaris i 114 altes. Quant a què motiva la visita a les consultes externes de salut mental en relació amb els infants, gairebé la meitat (44,91%) són trastorns emocionals i del comportament que habitualment ocorren en la infància i l’adolescència. 

Durant la seva exposició, Micó també ha posat de relleu el fet que malgrat com es posa l’accent a Andorra amb la necessitat d’hàbits saludables, continua sent força alta la prevalença de sobrepès entre els infants d’11 i 12 anys. El curs 2022-2023 hi havia un 14,5% de nenes (11,8%) i especialment nens (17,1%) de les esmentades edats amb sobrepès o obesitat. El curs immediatament anterior l’indicador general era del 15,2%. Els percentatges són molt inferiors com més petits són els infants. 

-seguirà ampliació-

Comentaris (1)

Trending