Aquestes accions es van anar canalitzant en el que avui coneixem com a Responsabilitat Social Corporativa (RSC) i, actualment, els bancs estan apostant per una visió més global del concepte de sostenibilitat, que ha propiciat que fins i tot s'hi incideixi des de la pròpia activitat de gestió d'estalvi i d'inversió. “La crisi ha posat en relleu el compromís conjunt que tenen els bancs per garantir el finançament de les ajudes econòmiques, així com la necessitat que el sector continuï apostant per les pràctiques sostenibles i socialment responsables”, assegura Esther Puigcercós, directora d'Andorran Banking.
Les accions amb més trajectòria i que més visible fan la preocupació del sector bancari per la sostenibilitat són les que es canalitzen a través de la Responsabilitat Social Corporativa. El model d'RSC actual està basat en les polítiques ASG (Ambientals, Socials i de Governança) i
les accions que es promouen van encaminades tant a aplicar internament les millors pràctiques en aquests tres àmbits, com a afavorir projectes socials i mediambientals de l'àrea d'influència on estan implantades. Actualment, les cinc entitats bancàries destinen a RSC al voltant d'un 6% dels seus beneficis, una xifra que l'any 2019 ha representat més de 5 milions d'euros.
En els darrers anys, però, els bancs han començat a abordar la sostenibilitat des d'una perspectiva més global. Això ha fet que aquestes estratègies ja hagin arribat al propi negoci bancari, ja sigui a través del finançament preferent d'iniciatives a favor del medi ambient, o apostant per les inversions sostenibles, que és on hi ha més camp per recórrer. “La millor manera que tenim per contribuir a dibuixar un món més sostenible és canalitzant el capital dels nostres clients cap a iniciatives que tinguin aquesta finalitat a escala internacional”, destaca Esther Puigcercós.
El fons sostenibles s'han creat per donar resposta a la sensibilitat creixent dels clients, sobretot els joves
Els bancs estan apostant fermament per la inversió socialment responsable (ISR), un enfocament d'inversió que té en compte factors mediambientals, socials i de govern corporatiu (criteris ESG) a l'hora d'escollir les companyies a les quals invertir. I ho fan a través de la gestió de carteres personalitzades, productes estructurats, fons sostenibles internacionals o amb fons creats des d'Andorra, gran part dels quals han aparegut en els darrers tres anys. Precisament, s'han creat per donar resposta a la sensibilitat creixent dels clients, sobretot els joves, i també per fer accessibles els productes sostenibles al petit inversor. energies renovables, etc.).
Comentaris (1)