Les fonts consultades per l’Altaveu coincideixen a dir que un dels punts més conflictius continua sent el retard als exàmens pràctics. És una de les esperances de millora a futur pròxim, però també asseguren que s’hi han acostumat. “Abans totes les autoescoles anàvem a la mateixa hora per examinar els nostres alumnes, ara ho fem en dos torns”, comenten des de l’Autoescola Principal.
L’activitat presencial als centres també s’hi ha mantes amb certa normalitat. Els monitors confirmen que, per ells, és millor que els alumnes acudeixin per practicar amb els tests teòrics. Per tant, han adaptat les aules i han creat tot un protocol d’higiene amb gel desinfectant, guants d’un sol ús i distància de seguretat. Així i tot, a l’Autoescola Olímpica indiquen que molts alumnes prefereixen fer les proves en línia. Aleshores, al centre han habilitat tot un seguiment digitalitzat de cada alumne i, d’aquesta manera, poder oferir la mateixa ajuda que tindria si acudís de manera presencial al centre.
La gent ha acudit a les autoescoles per aconseguir carnets professionals, veient amb ells una possible sortida laboral
No ha resultat un any fàcil, ni per als monitors, ni per als alumnes. Com a qualsevol sector, les dificultats econòmiques dels clients s’hi han vist reflectides. Tot i això, asseguren que els alumnes s’han reinventat: “s’ha animat una mica el sector dels carnets professionals, molta gent ha acudit a nosaltres per aconseguir-hi permisos de camioners, autocars, i més. La gent ha pensat que podria ser una bona manera de trobar-hi una sortida laboral”.
El balanç de les autoescoles andorranes, per tant, és bastant positiu. Inicialment, va resultar complicat per les dificultats d’adaptar les mesures de seguretat i distància social. Dins d’un vehicle resulta impossible mantenir més d’un metre i mig entre persones. Però, finalment, s’ha estabilitzat el ritme d’activitat, que pareixia alentit a primeries de la pandèmia, i les autoescoles i els joves es mantenen motivats per continuar treballant.