Assandca diu que les famílies amb fills amb càncer no saben que hi ha un ajut pels dos progenitors

Des de fa un temps, el pare o la mare que es queden al país mentre l’altre acompanya al fill a fer el tractament també poden sol·licitar una ajuda a Afers Socials per cobrir els costos d’anar a veure’l

Un pacient amb càncer infantil.

El càncer infantil és una de les malalties més invisibles a Andorra degut al baix nombre de casos -una mitjana de cinc a set a l’any- així com pel fet que els infants s’hagin d’anar a tractar a Barcelona o a Tolosa perquè aquí no n’hi ha. Fins ara, el pare o la mare que acompanyaven al seu fill mentre feia el tractament rebia alguna mena d’ajuda, però l’altre res. Des d’aquest any, però els dos progenitors poden demanar una espècie d’ajut a Afers Socials -que ho cobreix la CASS- per fer front a les despeses d’anar i venir i l’estada a l’estranger. El problema, que moltes famílies desconeixen que hi ha aquest ajut.

Aquesta subvenció pel progenitor que es queda el Principat -i que fins fa poc no es podia demanar- ha de servir per ajudar a fer front als costos de la gasolina, de l’estada o dels dinars del progenitor que baixa a veure al seu infant que està rebent un tractament: “Si la mare és la que es queda a baix, el pare si el cap de setmana va a veure’ls, pot demanar ajuts al departament d’Afers Socials”, detalla el president de l’Associació Andorrana Contra del Càncer (Assandca), Josep Saravia. Tot i que des d’Afers Socials s’està proporcionant aquest suport, Saravia explica que “gairebé ningú ha demanat cap mena d’ajut perquè desconeixen que hi és. Hi ha una manca d’informació”.

Els diners van sortir d’un sopar benèfic que es va fer, on es va aconseguir recaptar al voltant dels 20.000 euros per a ajudar als pares que ho poguessin necessitar

Des de l’associació intenten fer front a la manca de coneixement i explicar-los que existeixen aquests ajuts, però Saravia posa en relleu que és complicat perquè com que els infants que pateixen aquesta malaltia a Andorra han de marxar a fora a fer les visites amb els metges i el posterior tractament, les famílies “no pensen en anar a les associacions, simplement pensen en ajudar al seu fill”. Per aquest motiu, Saravia reivindica que cal més comunicació per explicar a les famílies que hi ha aquesta ajuda pel progenitor que es queda al país, i des d’Assandca no els hi poden fer arribar la informació perquè que “si no venen a l’associació, no ens assabentem que hi ha un nen malalt”.

Els diners d’aquests ajuts van sortir d’un sopar benèfic que es va fer fa un parell d’anys i on es va aconseguir recaptar al voltant dels 20.000 euros per a ajudar als pares que ho poguessin necessitar, però per poder accedir a ells s’ha de demanar a Afers Socials, i qui és on hi ha al problema perquè “el que passa és que ningú ho sap”, assegura Saravia. Així mateix, explica que hi ha famílies que han demanat ajuda a l’associació per pagar la gasolina del progenitor que baixa i que els hi han donat, però que és important que sàpiguen que “aquests diners d’Afers Socials són per invertir en aquest tema”.