Assandca diu que “el Govern ens té maltractats” i critica la negativa a la unitat de radioteràpia

El president de l’associació lamenta que s’hagi deixat de costat el projecte perquè a la ubicació on havia d’anar la unitat es farà l’ampliació de l’hospital

Sílvia Martí, secretària de la fundació Jacqueline Pradere, Josep Saravia, president d'Assandca i Josep Maria Charques, director de Retail.

“Últimament el Govern ens té maltractats”. Aquestes són les declaracions del president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer, Josep Saravia, qui ha criticat que l’executiu decidís “deixar oblidat” el projecte de la unitat de radioteràpia perquè a la ubicació on havia d’anar la unitat es farà l’ampliació de l’hospital. El president de l’associació assegura que el seu projecte era “tan important com l’altre” i que ara ha quedat desplaçat, tot i que les dades demostren que els casos van en augment.

Així ho ha explicat durant la presentació de la Caminada Contra el Càncer que se celebrarà el proper diumenge 27 d’octubre. Saravia ha posat en relleu que en l’estadística que va presentar la doctora Cristina Arroyo, mostrava que l’any 2023 hi va haver 407 nous casos al país i que aquest nombre va augmentant any rere any. De fet, estudis americans mostren que el 2030 el 60% de la població tindrà càncer. És per aquest motiu que des de l’associació reivindicaven amb tanta força que es fes una unitat de radioteràpia al país perquè els pacients no s’haguessin de desplaçar fins a Barcelona per fer els tractaments: “Creiem firmament que la necessitem, les dades avui en dia ens fan costat, però el Govern ha pres la decisió de no tirar endavant quan ho portava al seu programa. Ens trobem una mica fotuts perquè veiem que el nostre projecte que per nosaltres és tan important com l’altre, queda desplaçat i oblidat, quan era un projecte prioritari”, afegeix Saravia.

Així mateix, ha apuntat que el que demanen al Govern és que es tingui cura del futur: “El problema no és avui, el tindrem d’aquí a 20 anys si les estadístiques es compleixen”, ha assegurat el president d’Assandca tot posant en relleu que el país no està prou preparat per fer-ne front i que s’està confiant massa en les noves tecnologies: “Sembla que estem esperant que curin el càncer i llavors ja no serà un problema”.

CAMINADA CONTRA EL CÀNCER

L’onzena edició de la Caminada Contra el Càncer, organitzada per Assandca i amb el suport de Pyrénées Andorra i la Fundació Jaqueline Pradere, espera aconseguir arribar als 1.800 participants que van participar en l’edició anterior, quan es van poder recaptar uns 11.800 euros amb la venda de camisetes. Serà el pròxim 27 d’octubre i sortirà a les 11 hores a la plaça del Poble pel mateix recorregut que l’any anterior, però amb la incògnita de si es passarà per l’aparcament del Falgueró o per davant de l’hospital, ja que estan pendents de si el comú de la parròquia ha col·locat una grua o no. Saravia ha ressaltat que “és l’esdeveniment més important que tenim dins de l’associació”, per poder fer una petita recaptació per donar suport als pacients d’aquesta malaltia. Per donar més visibilitat i com ja és habitual, cada any es posa a la venda unes samarretes al preu de la voluntat de donació que vulgui fer cada persona, perquè tothom pugui aportar el seu granet de sorra. Les samarretes es poden adquirir des d’avui mateix a la secció d'atenció al client de Pyrénées (4a planta).