Ponce, de fet, parla obertament d’una “arribava massiva” de persones que volen fer la temporada d’hivern a Andorra. En aquest sentit, apunta que les previsions que es tenien era que per aquestes dates, quan encara no s’ha obert el termini per demanar les pertinents autoritzacions de residència i treball, “no arribaríem encara als 1.500”. En canvi, “creiem que ja hem superat els 1.600”. I admet que hi ha una part important que encara o bé no tenen feina garantida o no tenen un lloc on viure.
Així, pels que ja es troben al país amb un contracte sota el braç, Ponce considera que el problema d’allotjament el tenen entre un 10% i un 20% de les persones. Per ara, aquests estan en llocs provisionals que, però, haurien d’anar deixant durant el novembre. En canvi, el percentatge s’inverteix entre aquelles persones que han vingut sense feina assegurada i que, ara, preveuen intentar trobar-ne una. En aquest cas, un 80% o un 90% també estan pendents de cercar un pis per a tots els mesos de la temporada. I, per tant, alerta que “aquí tenim un punt susceptible de situacions que haurem d’assistir i són els que més ens preocupen”.
Ponce també avisa que el nombre de temporers encara s’incrementarà més en les properes setmanes. De fet, el punt àlgid s’espera a partir del 15 de novembre i el 15 de desembre. “Serà quan tinguem el moment de més assistències de situacions complicades per a resoldre”, afirma. Entre aquests, indica, ja no només argentins, sinó també gent d’altres nacionalitats del continent sud-americà, com ara xilens, colombines o veneçolans. Tot i això, posa en relleu un punt que, al seu entendre, és positiu: “les empreses han pres una consciència i decisions per informar permanentment de la disponibilitat de llocs de feina, cosa que és vital per un immigrant”.
I és que, remarca, “la pitjor motxilla en aquests casos és la incertesa; rebre un no potser no agrada, però permet saber que no hi ha llocs de feina”. Així, Ponce remarca que “coneixent la realitat, es poden prendre decisions com ara marxar a un altre lloc i això pot reduir el percentatge de situacions de vulnerabilitat”.
Comentaris (7)