Els anti passaport Covid presenten un recurs contra el decret on s’inclou la mesura

L’associació, que es fa anomenar Andorra Actua, ja va manifestar la intenció d’emprendre aquesta acció i ha estat recollint firmes entre els participants del moviment, arribant a les 339 signatures

La manifestació per Carlemany.

A una de les darreres manifestacions contra el passaport Covid, el grup anomenat Andorra Actua ja va deixar palès la seva intenció de presentar un recurs per anul·lar el decret del 7 de desembre on s’inclou aquesta mesura. Per poder fer-ho van estar recollint firmes entre els seus simpatitzants, arribant fins a l’objectiu de més de 300 signatures. D’aquesta manera, es va presentar oficialment el darrer dimecres, 22 de desembre, que era l’últim dia per poder fer-ho i l’últim dia de vigència del decret.

El primer que al·lega Andorra Actua és que han decidit “organitzar-nos com a plataforma per considerar que actualment el nostre país el que està realment vivint no és un estat d’alarma sanitària, sinó un estat d’alarma social”. D’aquesta manera, expliquen que el que s’està traslladant a la població és un sentiment de por “més o menys injustificada”, i que tota la situació que envolta la Covid-19 ha portat a ennuvolar “la correcta aplicació de la llei i el sentit comú dels Poders Públics i en particular dels nostres governants”.

Al recurs, el que es sol·licita és, concretament, l’anul·lació dels articles 2, 7.5, 14.6 i 14.7 del Decret 406/2021 del 7 de desembre de 2021, on s’inclouen les mesures excepcionals per l’evolució que va patir, i continua patint, la Covid-19 al Principat. Així, pel que fa al primer article, és el que fa referència a l’ús del passaport Covid per poder accedir a certs interiors, com puguin ser restaurants, entre d’altres. El que al·lega Andorra Actua és que “ens prohibeix circular lliurement pel Principat d’Andorra i accedir lliurement a una sèrie d’espais”. La justificació de la seva demanda, per tant, és que “constitueix una discriminació a l’accés als béns i serveis per a tots aquells de nosaltres que no volem sotmetre’s a una vacunació per al Covid-19 o a una prova diagnostica o de recuperació”.

“Constitueix una discriminació a l’accés als béns i serveis per a tots aquells de nosaltres que no volem sotmetre’s a una vacunació per al Covid-19 o a una prova diagnostica o de recuperació”

Segons la seva perspectiva, el decret que pretenen anul·lar, dona “un tracte diferent i desfavorable” a tots aquells que es troben en contra del passaport Covid i, en conseqüència, de la vacunació en gran part dels casos. A més, afegeixen que és una prohibició al dret fonamental “a circular lliurement pel territori nacional reconegut en l’article 21 de la Constitució”, així com del que assenyala al “dret fonamental de reunió de tot ciutadà reconegut en l’article 16 de la Constitució”. Així, defenen el seu dret a trobar-se amb altres ciutadans del país, “sempre que aquestes reunions cerquin finalitats lícites i siguin pacífiques”.

Continuant amb els diversos decrets que consideren que vulneren els seus drets com a ciutadans, al recurs expliquen que el 7.5 “instaura “de factor” un grup de ciutadans privilegiats que els permet mantenir reunions de treball presencials superiors a sis persones sense una causa científica diferent a la que porta a excloure a reunir-se a la resta de ciutadans del país”. En aquest cas, fan referència a l’excepció que es dóna a notaris, tribunals, centres sanitaris i proves de selecció de l’Administració Pública a poder ser més de sis persones en el mateix espai tancat.

Un dels altres punts que destaquen al recurs és al doble cribratge que es fa als infants, així com les sol·licituds de tenir un test d’antígens per poder accedir a esdeveniments. En aquest cas, expliquen que aquest decret “estableix arbitràriament un criteri discriminatori en funció de la edat que tinguin els ciutadans, ja sigui ciutadans amb més de sis anys d’edat o es tracti de persones adultes, malgrat no existeix una explicació mèdica objectiva que justifiqui aquest doble criteri”. D’altra banda, també fan referència a una vulneració de la intimitat, per veure’s obligats a lliurar informació que consideren “personal” sobre el seu estat de salut o forma física.

Aquest decret, però, tenia validesa fins al 22 de desembre, dia en què es va presentar el recurs. Per això mateix, Andorra Actua demana al mateix document que “es respecti de forma íntegra el contingut impugnat en el present recurs en el supòsit de pròrroga del Decret i/o redacció d’un nou Decret per quan en cas contrari, segons el nostre parer el MI Govern incorreria en una actuació temerària per causa de la utilització d’aquesta estratègia a fi de deixar sense efecte el contingut impugnat”.

Etiquetes: