Andorra compta amb 255 donants de medul·la òssia

Atida estrena campanya amb motiu del dia mundial amb l’objectiu de promoure l’adhesió dels ciutadans al registre

Comentaris

Campanya d'Atida

Aquest dissabte se celebra el dia mundial del donant de medul·la òssia. Per celebrar aquesta efemèrida, l’Associació de trasplantats i donants, Atida, estrena una campanya que difondrà a través de diferents mitjans amb l’objectiu d’informar i captar més donants. Actualment, a Andorra n’hi ha més de 250, però en calen més.

Actualment, més de 28 milions de persones a tot el món ja són donants de medul·la òssia. A Andorra ja es compta amb 118 donants tipats i disponibles i 137 donants pendents de passar a la fase de “disponibles”, segons els criteris del Registre de Donants de Medul·la Òssia (Redmo), informa en un comunicat l’Associació de trasplantats i donants d’Andorra (Atida).

“Com més gent hi hagi millor, ja que la compatibilitat és molt baixa, però estem contents perquè hem doblat des del maig passat”, ha afirmat el vicepresident de l’entitat i donant, Toni Gamero. La donació de medul·la requereix trobar dues persones compatibles i, si bé es regeix per la solidaritat internacional, la possibilitat que això passi és d'1 entre 4.000. Per tant, com més persones s'inscriguin al Redmo, més possibilitats hi haurà que pacients de leucèmia i altres malalties del món trobin un donant compatible per salvar la vida.

Cristina Pérez, coordinadora del Punt d'atenció al donant  i Cristina Vilanova, del ministeri de Salut.

Relacionat

El programa de donació de medul·la òssia es reprèn amb 64 inscrits

El tercer dissabte de setembre -aquest dissabte-, se celebra a tot el món el Dia mundial del donant de medul·la òssia i sang de cordó umbilical, una iniciativa de la World Marrow Donors Association (WMDA) que té per objectiu agrair a les persones donants i conscienciar la població sobre la importància de la donació de medul·la.

Enguany, amb motiu de la posada en marxa recent del Programa de donació de medul·la òssia per part del ministeri de Salut, que permet que els residents puguin fer-se donants, Atida celebra l'efemèride amb l'estrena d'un espot publicitari que té per objectiu sensibilitzar sobre la problemàtica, informar de l'existència del programa i promoure l'adhesió dels ciutadans al Redmo, que forma part de la xarxa internacional de donants.

Gamero: “Com més gent hi hagi millor, ja que la compatibilitat és molt baixa, però estem contents perquè hem doblat des del maig passat”

Així, Gamero ha explicat que difondran l’espot a la televisió pública, el cinema i a les xarxes socials, i esperem que “es faci viral”. “El número de donants és el de menys, l’important és que la gent es vagi apuntant i estigui informada”, ha afirmat. Actualment, a Espanya hi ha un 1% de la població que és donant de medul·la òssia, mentre qua a Andorra encara no s’ha arribat a aquesta proporció, però si continua el ritme actual s’hi podria arribar.

La campanya ‘Tots podem salvar una vida’, que compta amb la participació altruista de professionals de l'àmbit de la salut i de la seguretat pública andorrana, així com d'una quarantena de ciutadans, mostra el retrat real de persones que salven vides gràcies al seu ofici, però també el de persones que les poden salvar mitjançant la donació de medul·la.

Una de les col·lectes d'aquest any.

Relacionat

60 persones s’apunten al registre de donants de medul·la durant la col•lecta de sang de Creu Roja

Etiquetes

Comentaris

Trending