Andbio espera que l’anunci de l’institut de recerca a l’UdA “faci créixer un sector poc valorat”

El president de l’associació de biotecnologia a Andorra lamenta que el Govern digui molt però faci poc i espera que una eventual associació amb Europa contribueixi a retenir talent i fomenti “la mobilitat d’investigadors”

El logotip d'Andbio. ARXIU

“És una bona notícia.” Des de l’associació de biotecnologia d’Andorra (Andbio) es té clar que l’anunci del rector de la Universitat d’Andorra (UdA), Juli Minoves, sobre la intenció de posar en marxa un institut de recerca en salut i tecnologia és una molt bona cosa. “Un punt positiu”, afirma el president de l’associació, Arnau Calvet, que espera que una eina d’investigació a nivell nacional sigui un element que contribueixi a “fer soroll” per “dinamitzar” un sector “poc valorat”.

La recerca i investigació és un sector que “requereix molta feina, moltes hores i molta inversió”. Per tant, qualsevol nou instrument és benvingut, perquè permetrà “fer créixer un sector poc desenvolupat”, Amb tot, indica Calvet, “no crec que sigui una eina -el futur institut- per centralitzar res”, encara que no es pot descartar pas del tot. Per al president d’Andbio, que pretén tornar a agafar força com a associació i en la lluita en pro de la investigació al país, allò que realment serà important és que l’institut en qüestió, quan sigui una realitat, pugui col·laborar amb altres institucions públiques i privades.

Minoves anuncia la gestació d’un institut que potenciï a Andorra la recerca en salut i tecnologia

Calvet espera també que l’eventual associació amb Europa serveixi d’impuls de tot plegat. Perquè “des de Govern es diu molt d’invertir en recerca però no hi ha hagut cap intervenció”. L’aproximació a la Unió Europea hauria de facilitar “molta més mobilitat d’investigadors” i la retenció de talent “jove i no tan jove”. En tot cas, “és una molt bona notícia” l’anunci de l’institut. A més, sigui per iniciatives internes o sia si mai hi ha un acord d’associació, tot plegat ha de contribuir a “crear llocs de treball altament qualificats”. I no se’n va sobrat. Ben al contrari: “Està marxant gent del país” per manca d’oportunitat.