El director de Mobilitat i del Servei Meteorològic, Carles Miquel, i el màxim responsable de Protecció Civil, Cristian Pons, han comparegut aquest migdia per advertir de l’activació de tot un seguit de mesures davant “la coincidència” d’una meteorologia que es podria considerar d’adversa -malgrat que Miquel ha recordat que Andorra és un país de neu i, per tant, ha d’estar habituat a certes incidències- i el cap de setmana llarg de la Puríssima. Com a responsable de Mobilitat, Miquel ha explicat que aquest divendres hi ha per les carreteres del país 9.500 vehicles més del que sol ser habitual. Alhora, només fins a la 1 del migdia ja havien arribat més de la meitat dels vehicles que s’esperaven per a tot el divendres.
Tots els departaments de les administracions -els comuns també juguen un paper important en l’engranatge que es posa en marxa en un episodi com el que va lligat a la Puríssima- estan degudament “preactivats. En alerta per unes previsions molt desfavorables tenint en compte la combinació d’elements”, ha explicat Pons, que ha demanat a la població “reduir els desplaçaments” tant en vehicle com a peu. I assegurar-se, si cal sortir a la carretera, d’anar degudament equipat. De fet, als punts fronterers s’està fent un repàs especial als autobusos que arriben al país per avisar-los que cal que portin equipaments. També a través de la xarxa d’establiments de la Unió Hotelera i d’Autèntics Hotels es fan els mateixos recordatoris als visitants que s’estan aquests dies en allotjaments del país.
EL TEMPS
Des de Protecció Civil s’han plantejat diversos escenaris i s’han plantejat múltiples actuacions en funció de com vagi succeint tot plegat. S’està molt pendent del comportament dels visitants, que aquest dijous ja eren un 15% superiors als previstos però que també podria ser que, seguint els comunicats meteorològics hagin avançat les arribades però també anticipin les sortides, el retorn als seus respectius destins d’origen. Tot això s’està monitoritzant des de Mobilitat, policia, COEX, Protecció Civil… De fet, el comitè d’emergència s’ha reunit aquest matí per repassar tots els protocols d’actuació.
La previsió meteorològica indica l’arribada d’un front del nord a partir d’aquest dissabte a la tarda que comportarà una forta baixada de temperatures durant el dia, i nevades a partir del migdia que s’intensificaran a partir de la tarda i vespre, quan es preveu que s’estenguin a qualsevol cota (amb gruixos que poden anar dels 5 als 30 centímetres en funció de les cotes) i s’experimenti un fort increment del vent de nord. L’episodi s’allargarà fins dilluns a primeres hores de la tarda. Per això aquest dilluns no hi haurà esquí escolar, s’avança el transport a les escoles i es recomana que, qui pugui, faci teletreball.
Els gruixos de neu més importants es preveuen entre el migdia de diumenge i el migdia de dilluns, quan l’alerta es pot incrementar a avís taronja per neu. El vent intens, amb ràfegues de 80 km/h als fons de vall i més de 120 km/h als cims, provocarà torb, amb el seu corresponent avís groc i reducció de visibilitat associada. Es preveu acumulació de neu a qualsevol cota a partir de dissabte al vespre, amb gruixos que a 1.000 metres poden ser de 5 centímetres la nit de dissabte. Els gruixos poden superar els 20 centímetres entre diumenge i dilluns als 1.000 metres. Als cims del nord, a més de 2.000 metres d’altura, es pot arribar a acumular més d’un metre de neu.
Davant d’aquest escenari s’han activat protocols i equips d’actuació. Es faran controls específics de cadenes i, ha explicat Pons, es mirarà d’assegurar que especialment els autobusos portin els equipaments. Més encara si s’han desplaçar cap al nord del país. “Un vehicle lleuger és més fàcil de moure”, però si es creua a la calçada un vehicle de gran tonatge, sigui el que sigui, el caos que pot ocasionar és estratosfèric. També el COEX té preparat un dispositiu especial i fins i tot s’ha repassat l’estat dels albergs provisionals per si calgués fer-ne ús.
La majoria d’aquests albergs són pavellons esportius i calia veure en quin ús estarien aquest cap de setmana per si cal recórrer-hi. Ja hi va haver un antecedent en la Puríssima del 1990 en què tot el país va ser un gran col·lapse en afegir-se l’alta afluència de visitants a una més que notable nevada. I no es vol que en aquesta ocasió pugui tornar a passar el mateix. Per molt que el director de Protecció Civil hagi admès que “no sabem ben bé” quins poden ser els moments més crítics perquè tampoc és clar quin serà el comportament dels visitants.