En l’escrit, enviat ara fa un mes i que, ara, s’ha volgut fer públic, els responsables del moviment expliquen que fan cas a l’article 23 del text constitucional, que parla de “dirigir-se als poders públics”. I per això es dirigeixen al TC, com a “intèrpret suprem” de la Carta Magna.
“Considerem important i necessari ressaltar alguns incompliments que al nostre parer erosionen i fins i tot menystenen la Constitució”, apunten des d’Ad.Hoc. Així, argumenten que “la modificació i comercialització excessiva del territori andorrà altera completament articles sencers”. Entre ells, el 31, que “ens mana de mantenir per a les generacions futures un equilibri ecològic racional en l’atmosfera, l’aigua i la terra”, el 32, que “suggereix a l’Estat a intervenir, en l’economia de mercat, en el desenvolupament de la societat i el benestar general” o el 33, “on es demana que els poders públics promoguin les condicions necessàries per fer efectiu el dret a tothom a gaudir d’un habitatge digne”. També el 34, on “s’encomana a l’Estat de garantir la conservació del patrimoni històric, cultural i artístic d’Andorra”.
El moviment recorda que “la ciutadania andorrana va rebre la Constitució amb molta il·lusió i esperança”, com a “un document assenyat i respectuós del nostre petit país, que exposa i defineix un marc equilibrat que ha de permetre un desenvolupament harmoniós en matèria social, econòmica, mediambiental i cultural”. En canvi, lamenten la percepció que “el mandat i directrius envers els poders públics i ciutadania amb el pas del temps s’han anat menystenint i degradant”. I aquest és l’avís que es vol fer a l’organisme.