Adeu al fundador d’un dels restaurants ‘top’ d’Andorra: mor Manel Flinch Carrera

El cuiner va posar en marxa el 1979 juntament amb la seva dona -Pepita Font- l’icònic establiment de Ciutat de Valls que el seu fill Carles va traslladar el 2021 a la plaça del comú d’Andorra la Vella

Manel Flinch Carrera.
Manel Flinch Carrera. CAN MANEL

Va ser un cuiner avançat al seu temps. Tant entre els fogons com en la visió del negoci. Manel Flinch Carrera va fundar juntament amb la seva dona Pepita Font un dels restaurants més emblemàtics del país: Can Manel. L’establiment ha deixat Ciutat de Valls per la plaça del comú d’Andorra la Vella, per la plaça Príncep Benlloch. Manté el bullici dels inicis. El referent d’aquell projecte, l’iniciador d’aquella aventura ha dit adéu. L’església de Sant Esteve ha donat l’últim comiat al Manel de can Manel.

Tenia 84 anys i fins pràcticament a la seva jubilació va ser l’ànima autèntica de can Manel, encara que uns anys abans ja havia incorporat als fogons i a la cuina el seu fill Carles, l’hereu en matèria culinària i el protagonista no només del trasllat sinó del projecte gastronòmic actual, que ha manté molts dels trets diferencials o característics que obriria portes el 1979 però que ha anat encaminant, també, cap a una cuina contemporània sense oblidar ni la tradició ni el producte de proximitat.

Snapinsta.app 451432188 47613846
Manel i Carles Flinch.

Manel Flinch Carrera va néixer el 1940 a Sant Romà de Tavèrnoles, al Pallars Sobirà. En plena joventut faria cap cap a Andorra i començaria la seva tradició culinària com a col·laborador d’Antoni Sasplugas a la cuina de l’Hotel de l’Isard. En l’Andorra que començava a veure el boom turístic, Sasplugas posaria en marxa El Celler d’en Toni i Flinch el va seguir com a un dels col·laboradors principals. Allí Flinch s’hi va estar tretze anys i allí hi va conèixer la que seria la seva dona i mare dels seus fills.

Tots dos van decidir iniciar una aventura en solitari que els va portar inicialment al restaurant i la botiga del càmping Pobladó. Aquella va ser la base, en certa forma, de Can Manel. La brasa era l’eix central d’una oferta gastronòmica que incorporaria ben aviat els cargols a la llauna, que gaudirien de bona popularitat fins que desavinences amb la propietat del local cinc anys després d’haver-ne agafat les regnes van fer que, llavors sí, s’esdevingués Can Manel. 

Captura de pantalla 2024 07 14 a las 17.50.30
Una imatge de 'l'antic' Can Manel de Ciutat de Valls.

El matrimoni Flinch Font pretenia fer reformes al Pobladó i com que no es van avenir amb la propietat amb allò que pretenien i necessitaven, van fer el salt, el 1979, a Ciutat de Valls. I allí s’hi estarien, entre en Manel, el pare, i en Carles, el fill, més de quatre dècades. L’ara finat va tenir la vista i l’encert, almenys els primers temps, de maridar la carn de caça tan característica d’Andorra amb una cuina de tradició francesa adquirida en gran part al Celler d’en Toni. La proposta va funcionar i va anar creixent.

I així fins que el 1993 en Carles s’incorporaria de ple al projecte gastronòmic i farien camí, pare i fill, junts a la cuina. Fins que a inicis ja d’aquest segle, Flinch Carrera arribaria al teòric final del seu camí professional i va fer una passa al costat que va accentuar quan la malaltia de Parkinson va començar a rondar-lo. S’aguditzaria més. Fins aquest dissabte. Manel Flinch tenia 84 anys i han estat moltes les mostres de condol al seu entorn familiar.

IMATGES: CAN MANEL

Comentaris (6)

Trending