Acció Feminista creu que cal implementar millores en el funcionament de l’Institut de les Dones

Tot i que estan d’acord amb l’elecció de Pallarés, consideren que s’han de garantir processos més transparents i participatius en la selecció de càrrecs, consolidar estudis sobre la desigualtat i dotar de més recursos econòmics

Façana de l'Institut Andorrà de les Dones
Façana de l'Institut Andorrà de les Dones

El nomenament de Judith Pallarés com a presidenta de l’Institut Andorrà de les Dones (IAD) ha generat moltes opinions. Per un costat, el conseller Pere Baró, va titllar l’elecció de “nepotisme”, i va alertar que l’entitat quedarà “controlada” des de l’executiu. D’altra banda, des de les associacions de dones confien que Pallarés farà “una gran tasca” sobretot vist el seu activisme i la seva tasca quan va ser ministra d’Igualtat. Acció Feminista, però han posat en relleu que tot i que des de l’associació veuen bé l’elecció, consideren que cal fer algunes millores en el funcionament de l’IAD, com per exemple, que s’han de garantir processos més transparents i participatius en la selecció de càrrecs de totes les persones que el conformen.

A partir del dia 2 de gener, Judith Pallarés, agafarà el relleu de Montserrat Ronchera i es posarà al capdavant de l’Institut Andorrà de les Dones. Aquest nomenament que va ser aprovat pel consell de ministres el dimecres, ha generat una mica de debat, sobretot per part del partit socialdemòcrata, que van titllar l’elecció “d’un cas de nepotisme”, alertant que aquesta elecció podria implicar que l’IAD quedés “controlat” per l’executiu. Segons Baró, la designació de Pallarés, membre de la formació política que dona suport al Govern, afebliria la independència de l’entitat.

Pere Baró ha carregat contra Govern pel nomenament de Pallarés.

Relacionat

El PS veu “un cas de nepotisme” en el nomenament de Pallarés a l’Institut de les Dones

En aquest sentit, tot i que en un primer moment també es va fer una valoració d’aquest vessant polític -i que hi haurà d’haver una desvinculació política del càrrec-, des de l’Associació de Dones d’Andorra tenen clar que Pallarés “pot fer una molt bona feina”, perquè el més important és que la persona que estigui al capdavant de l’organisme sigui activista i feminista, i “la Judith ho és”, va manifestar la presidenta de l’Associació a aquest mitjà.

Una imatge de Judith Pallarés.

Relacionat

L’ADA considera que Pallarés és un “bon perfil” per posar-se al capdavant de l’Institut de les Dones

El mateix pensen des d’Acció Feminista, que tot i que ja van exposar que l’IAD hauria de ser un organisme més independent de la política del Govern, han mostrat la confiança en la nova responsable de l’entitat. Ressalten que Pallarés va ser ministra d’Igualtat entre el 2021 i el 2023, i que també va ser impulsora de l’IAD i de la Llei 6/2022 d’Igualtat entre homes i dones, i per aquest motiu, “entenem que exercirà una gran tasca i des de la comissió executiva es farà seguiment perquè així sigui”.

Així doncs, l’associació veu bé l’elecció, però, tot i això, consideren que cal implementar algunes millores en el funcionament de l’IAD per garantir que compleixi efectivament les seves funcions. Entre les millores que proposen destaca la necessitat d’implementar processos més transparents i participatius en la selecció de càrrecs, de tots els casos de persones que conformen l’organisme. A més, creuen que s’haurien de consolidar estudis i enquestes regulars sobre la desigualtat de gènere, com a eina per millorar les polítiques públiques i abordar de manera efectiva les bretxes existents entre els sexes.

Una altra de les mesures és impulsar accions concretes per evitar la invisibilització de les dones, tant en espais públics com en privats, una problemàtica que ja han reclamat en diverses ocasions. Finalment, Acció Feminista considera fonamental dotar l’IAD de més recursos econòmics i humans, per tal que pugui desenvolupar les seves funcions de manera efectiva i implementar polítiques d’igualtat de manera més eficient.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending