2.500 m² de bosc a les mans

El projecte, que rep el nom de Marteloscopi, va començar el novembre de 2023 i té com a finalitat aprendre a gestionar el bosc del país de manera sostenible per mantenir l’equilibri de la biodiversitat i obtenir, a més, un profit econòmic dels productes forestals

2.500m2 de bosc a les mans

Andorra compta amb un Marteloscopi des del novembre de l'any passat. Però, de què tracta el projecte? La paraula marteloscopi està formada pel substantiu francès "martelage", que vol dir secció d'arbres, i pel mot grec "skopein", que significa mirar. I això és el que fan els investigadors de l'AR+I, observar una àrea de 50 per 50 metres d'un bosc del comú de la Massana (en total 2.500 metres quadrats) per estudiar com evoluciona en un món tan canviant.

Aquest bosc en concret està format majoritàriament per dues espècies d'arbres: el pi roig i el pi negre. I, tot i que són exemplars relativament joves i prims, són el refugi de líquens, fongs, insectes, ocells i mamífers, entre d'altres. Tanmateix, el canvi climàtic i la presència cada cop més baixa del bestiar a la muntanya han provocat la densificació dels boscos, de tal manera que, per evitar que els arbres s'estressin excessivament en lluitar pels recursos naturals, els científics estan duent a terme una gestió forestal. Amb la matèria excedent, es pretén obtenir un benefici econòmic en forma de fusta per la combustió o la construcció.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending