“Si a partir d’ara aquestes formacions ja no se subvencionen al 100% molt personal deixarà de fer formacions per iniciativa pròpia i haurà d’assumir de la seva butxaca una gran part del cost, a banda de sacrificar el seu temps personal per fer formacions en el seu temps lliure”, argumenta el sindicat en un comunicat. Això suposaria, segons ells, que a partir d’ara poc treballadors puguin accedir als nivells C i D de la carrera professional ja que “no hauran pogut formar-se prou al no tenir accés a una subvenció amb què finançar la seva carrera laboral”.
“Si a partir d’ara aquestes formacions ja no se subvencionen al 100% molt personal deixarà de fer formacions per iniciativa pròpia”, adverteixen
USd’A Sanitaris, que defensa una formació continuada en l’àmbit sanitari per aplicar tractaments més segurs i més avalats per la comunitat científica, exposa que són “molt pocs” els serveis que plantegen un pla de formació anual i per aquest motiu és el mateix personal sanitari qui ha de buscar-se les formacions relacionades amb la seva feina i el seu àmbit d’actuació, que a més, diuen, “se solen realitzar fora de les nostres fronteres”.
En aquest sentit, tant els membres dimissionaris del comitè d’empresa com els afiliats a la branca sanitària de l’USd’A exigeixen a la direcció del SAAS que rectifiqui el reglament i el deixi en suspens fins que s’hagi elegit un nou comitè d’empresa, que és qui consideren que hauria de renegociar el reglament.
CRÍTIQUES
En el comunicat que han emès aquest migdia, expliquen que el comitè d’empresa “no ha estat informat ni consultat” a l’hora de fer modificacions al citat reglament i per això també volen que tot el personal sigui informat de les raons per les quals s’ha decidit reduir la subvenció fins al 50% i recorden que ja existia un mecanisme de control que garantia que no es pagava “qualsevol formació”. “No és lícit que es marqui un límit”, diuen.
D’altra banda, alerten que han detectat que el comitè d’empresa (fins a la dissolució) no tenia representació a la comissió de formació del SAAS, però que en canvi, “ens hem assabentat que sí que formaven part d’aquesta comissió membres del comitè precedent”. Per això volen que se’ls expliquin els motius d’aquesta situació.
Recorden que ja existia un mecanisme de control que garantia que no es pagava “qualsevol formació”
També demanen que es publiqui anualment a la intranet del SAAS l’anomenat ‘pla de formació’ perquè el personal conegui, a l’avança, les formacions que es realitzaran per tal de planificar la seva formació personal.
Finalment, volen que s’informi de les formacions que s’han pagat els dos últims anys perquè afirmen que hi ha queixes de personal a qui no se li han pagat formacions bàsiques del seu àmbit laboral mentre que a altre personal “de major categoria jeràrquica se’ls ha pagat fins i tot màsters universitaris que després no es fan servir per a res i no es valora la inversió realitzada”.
Comentaris (2)