USdA sanitaris acusa de “parcialitat” a Inspecció de Treball en l’afer de les primes per objectius

La branca sindical demana el suport dels grups parlamentaris de l’oposició per intentar forçar una solució negociada al conflicte, ara judicialitzat, i assegura que, si hi ha voluntat d’entesa, es podrien plantejar una rebaixa de les pretensions

Un moment de la reunió de la branca sanitària de l'USdA amb el grup d'Andorra Endavant.
Un moment de la reunió de la branca sanitària de l'USdA amb el grup d'Andorra Endavant. AE

La branca sanitària de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) ha carregat contra Inspecció de Treball perquè entenen que, davant la queixa per la no recuperació immediata dels complements per objectiu ha mantingut una posició parcial que, entenen, fins i tot podria ser irregular. El grup insisteix que cal obrir ja una negociació per poder tornar a percebre de forma immediata aquests conceptes i així ho han traslladat als grups parlamentaris de l’oposició. Els han demanat que intercedeixin per mirar de desencallar la situació.

Així ho han explicat a través d’un fil a la xarxa social X, en la qual relaten que han mantingut trobades amb Concòrdia, PS i Andorra Endavant. I que aquestes han tingut l’eix central en la polèmica per la recuperació de les primes per objectiu que, recorden, es van suprimir amb la Llei de mesures de contenció de la despesa l’any del 2012 i, en canvi, ara haurien de tornar a estar vigents, seguint el que marcava una de les disposicions del pressupost del 2022. Consideren, i aquí hi ha un primer dard, que això no ha estat possible per la “negociació opaca” que els llavors representants del comitè de personal haurien fet amb el SAAS.

Per a USdA sanitaris, s’estan produint diferents vulneracions de drets. Entenen, i així ho han traslladat a les tres forces parlamentàries, que hi ha “incompliment de la Llei”, la “signatura d’un conveni col·lectiu en frau de llei” i una “voluntat de negociació coartada”. Tot, recorden, ha acabat amb una demanda col·lectiva presentada a la Batllia per un total de 154 treballadors de la parapública, que ja té batlle assignat però, per ara, no ha avançat més.

La façana del SAAS.

Relacionat

Diferències irreconciliables al SAAS per les primes per objectius

Segons el mateix fil, davant els grups s’hauria criticat la forma de fer del departament d’Inspecció de Treball. Consideren que ha actuat amb “parcialitat” i “esdevenir antiètic” i, fins i tot, amb un comportament “probablement irregular”. I és que, denuncien, “es va respondre de forma parcial, inadequada i lluny dels termes sol·licitats a la nostra pregunta de si estaven interpretant correctament la llei”. També critiquen que “va filtrar la resposta en primer terme al SAAS quan els interlocutors no eren ells”.

Des d’USdA sanitaris s’ha volgut demanar als grups que “es facin ressò d’aquesta situació i interpel·lin els organismes adequats per desencallar la situació”. Volen, asseguren, “no haver d’arribar a una resolució judicial, doncs considerem que els assumptes laborals s’haurien de solucionar sempre en una taula de negociació”. En aquest sentit, insisteixen que “la nostra voluntat és aconseguir un tracte just als nostres sanitaris per tal de tornar a ser atractius de cara a captar els professionals necessaris per tot el país d’una sanitat exemplar, justa, de qualitat i equilibrada”.

Jordi Samsó, un dels representants de la branca sanitària de l’USdA al comitè d’empresa del SAAS, ha relatat que, durant les trobades, “hem volgut apropar als grups tota la conflictivitat que s’ha generat” entorn la recuperació dels DPO. Així, “els hem demanat si a ells els semblava normal que Inspecció de Treball ens contestés de forma parcial i no pas a la pregunta que havíem fet i que es filtrés la resposta”. També s’ha posat en relleu que el fet de dir que aquests complements depenen del conveni col·lectiu “no és ni just ni adequat a la llei”.

La façana del SAAS.

Relacionat

Un centenar i mig d’empleats del SAAS s’adhereixen a la demanda per reclamar la prima per objectius

Un acord al qual, assegura, s’està disposat des d’USdA sanitaris. Fins i tot, sense descartar la possibilitat de rebaixar les pretensions de cobrar els DPO des de gener del 2022, sempre, quedi clar, que així ho acceptin els treballadors concernits. “Com que no hi ha acord, reclamem el màxim; si hi ha una negociació coherent, lògica, racional i amb la voluntat de fer una mica de cas, consultaríem als companys fins a on estan disposats a arribar i, si entenen que es poden baixar les pretensions dins d’una certa racionalitat, doncs endavant”, ha manifestat.  

GRUPS DISPOSATS A FER ACCIONS

La petició de la branca sanitària ha estat ben rebuda pels grups. Especialment contundent s’ha mostrat la líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner, que ha recordat que “fa anys que lluitem pel SAAS i que veiem el seu declivi”. En aquest sentit, s’ha posicionat clarament a favor de la demanda dels treballadors pel que fa als DPO: “La llei marca clarament que cal pagar-los i demanarem responsabilitats perquè no pot ser que el SAAS i la ministra no la respectin”. A banda, ha posat en relleu que “cal recompensar els sanitaris”, és en un context en el qual “cada cop tenim més població i, en canvi, les plantilles no creixen; hi ha més feina i poca gent”. En aquest sentit, ha apuntat que la formació ja valora quines accions parlamentàries es poden fer.

Per la seva banda, Concòrdia també preveu posar el tema en el debat a la cambra. “Hem d’acabar de definir quina acció durem a terme”, ha comentat la vicepresidenta del grup, Núria Segués que, però, considera clau intentar facilitar un acostament entre les parts. “Hem d’intentar que es negociï entre tots, sobretot des de dins del comitè d’empresa”, ha apuntat. A la vegada, recorda que els treballadors “tenen les seves raons per reivindicar i és legítim que reclamin el que se’ls deu en funció dels seus càlculs”.

Des del grup socialdemòcrata, Judith Casal ha posat en relleu que, per un costat, hi ha “una acció judicialitzada” i, per tant, “hem de deixar que la Justícia segueixi el seu camí”. Ara bé, també ha remarcat que “l’ideal seria seure a una taula”. Per això, apunten que veu “una certa miopia política en el fet que això s’hagi de resoldre per aquesta via dels tribunals i que els treballadors no puguin parlar ni amb la direcció del SAAS ni amb el ministeri”. Per això, entre les accions previstes hi haurà la de “saber quina gestió o mediació s’està fent de tot això”, tot recordant que “el que queda clar és que els sanitaris no estan contents i el Govern ens ho haurà d’explicar”.

Comentaris (3)

Trending