Fa uns dies, i en vista a aquest mes de maig, la concessionària va oferir dues possibilitats als treballadors: o planificació laboral amb els termes que es pretenien en iniciar la concessió i que ja llavors el personal va rebutjar perquè no complia les condicions a les quals la nova adjudicatària s’havia de subrogar o un conveni col·lectiu imposat unilateralment i que tampoc respectaria ni tan sols la legislació vigent en matèria laboral.
Davant d’aquesta situació, l’escenari és “insostenible” i s’hi afegeix que dels 28 treballadors de la plantilla, dos han demanat causar baixa, i prop d’una desena estan de baixa per motius diversos. Fins al punt que la concessionària, capitanejada per la catalana Ambulàncies Egara, ha hagut de recórrer a almenys cinc treballadors que operaven a l’Estat espanyol. Aquests empleats, però, ja haurien mostrat la seva intenció de no continuar prestant servei a Andorra.
I entre la manca de personal i la planificació que refuten, és impossible complir el servei assignat pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), que segons les fonts sindicals consultades properes al personal d’Andorra de Transport Sanitari, ha hagut de recórrer a tècnics del SUM per poder arribar als serveis que tenia fixats i que amb la concessionària ja no arribava. Suposadament, això hauria de valdre perquè el SAAS amonesti la concessionària. Però ni tan sols està això clar. Els treballadors, a través de la seva delegació de personal i del suport sindical, hauria posat en coneixement del SAAS la situació que es viu i “la resposta ha estat que això és un conflicte laboral entre empresa i treballadors en què ells no s’hi poden posar mentre el servei es compleixi, i que si hi ha condicions il·legals o abusives que es volen fer complir per això ja hi ha els canals pertinents de denúncia”.
La posició del SAAS no ha fet res més que encrespar i decebre els ànims del personal, que ja prou fart està de “les amenaces” de la direcció de l’empresa. “Davant d’alguna baixa imprevista se’ns mobilitza encara que tinguem festa perquè haguem de complir a obligacions personals o familiars. La resposta sol ser: ‘Aquest no és el meu problema, si no acudeixes al teu lloc de treball, atent-te a les conseqüències’”. Tampoc no hi ajuda, segons les fonts sindicals, el fet que el ministeri de Salut estigui en funcions.