Malgrat que els professionals d’Urgències, als quals representa majoritàriament el nou moviment sindical, s’han plantejat accions reivindicatives de calat, per ara no es posen sobre la taula atès que, segons que han explicat fonts d’aquesta branca de l’USd’A, si es convoqués una vaga com està passant per exemple a Madrid es dictarien uns serveis mínims “i tampoc no es notaria gran cosa perquè ja estem treballant a mínims”. En tot cas, el neguit, la preocupació i, en molts casos, la voluntat de plegar i establir-se per compte propi -la majoria de metges, per exemple, d’Urgències tenen el MIR com a generalistes o de família- planeja en molts d’ells.
Per ara no es posen sobre la taula accions reivindicatives atès que, segons que han explicat fonts d’USd’A, si es convoqués una vaga es dictarien uns serveis mínims “i tampoc no es notaria gran cosa perquè ja estem treballant a mínims”
La trobada amb Font hauria anat bé des del punt de vista del tarannà. El ministre ha escoltat i ha anotat per traslladar la situació al conjunt del Govern. S’hauria compromès, segons les fonts, “a buscar solucions per passar aquest hivern”, però “això no és una solució vist que la saturació que està vivint el sistema sanitari s’està convertint en estructural”. Albert Font hauria empatitzat amb els professionals però també hauria evidenciat que està al càrrec “de passada” i, en conseqüència, ni té la voluntat ni la força per adoptar mesures de gran fons.
Els sanitaris havien demanat la presència del director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Piqué, però hauria estat el propi Font qui hauria declinat convidar-lo atès que es preveia que la trobada es podria acabar tensant de mala manera. En aquest sentit, les fonts sanitàries consultades han explicat que molts d’ells pràcticament no han vist mai Piqué, ben al contrari del controvertit Marcel Prats, “que ha fet moltes coses malament”, però que cada matí passava a veure tots els serveis i interessar-se com havia estat la jornada nocturna.
FER AIGÜES
El titular ministerial hauria explicat que hi ha tres noves contractacions en curs per al servei d’Urgències, però els representants sindicals li han respost que una s’incorpora al gener, una altra al febrer i la tercera al març. Si cada professional necessita almenys dos mesos per habituar-se, per aquest hivern no hi compten. Dilluns sol, a Urgències, es van rebre 169 pacients amb una mitjana d’espera de quatre hores i “encara no estem en temporada màxima d’esquiadors”.
“El ministeri és el que ha de marcar les polítiques sanitàries. El SAAS és un simple gestor, una parapública que mira pels seus interessos”
Les fonts sindicals consultades han explicat que les deficiències a Urgències són clares, però que el col·lapse és generalitzat. Cal pensar que el volum de persones ateses a Urgències aquests dies, expliquen els sanitaris, és comparable a tot un Sant Pau, amb la diferència de recursos a tots nivell que hi ha. Però, en general, “el sistema sanitari fa aigües, i si el sistema sanitari fa aigües, el país fa aigües”.
En aquest sentit, els professionals sanitaris han recordat que “la nostra actitud és proactiva i si no s’adopten les decisions necessàries i s’aporten les solucions escaients, algú altre ja ho farà”, en el sentit que el sistema farà figa i la insostenibilitat acabarà no sent reconvertible, reconduïble. Els sanitaris, com l’USd’A, defensen que el ministeri assumeixi més pes en les decisions. “El ministeri és el que ha de marcar les polítiques sanitàries. El SAAS és un simple gestor, una parapública que mira pels seus interessos”.
I encara finalment, els sanitaris recorden que “la majoria de nosaltres treballem i aguantem per vocació, per vocació de servei públic. I no se’ns pot dir que tot és una rebequeria salarial”. I en afegit que “un metge no només vol diners” -tot deixant clar que la graella remuneratòria, per les condicions que es donen a Andorra, com la problemàtica de l’habitatge, en gran mesura ha quedat desfasada- “sinó que també vol presentar investigacions, propostes, estudis. I en això Andorra podria ser pionera i no ho és”.