Salut prioritza afiançar els cribratges de càncer de colon i de recte abans d’afrontar-ne de nous

La ministra Helena Mas ha participat en la desena Reunió de petits països de la Regió europea de l’OMS que se celebra aquesta setmana a Xipre

Helena Mas en la seva participació a la reunió de Xipre.
Helena Mas en la seva participació a la reunió de Xipre. SFGA

Afiançar els cribratges de càncer de colon i de recte abans d’afrontar-ne de nous. Aquest és el principal repte que hi ha sobre la taula del ministeri de Salut en aquesta matèria. Això, és clar, sense estar pendent de qualsevol novetat o tècniques a incorporar. Així ho ha indicat la titular ministerial, Helena Mas, al tomb de la seva participació en la desena Reunió de petits països de la Regió europea de l’OMS que se celebra aquesta setmana a Xipre

Durant la trobada els representants dels estats que hi formen part han tractat temes com la salut i el canvi climàtic; el desenvolupament d’estratègies nacionals de recursos humans per a la salut; l’accés als medicaments; la salut i el turisme; el càncer pediàtric; i els programes de cribratge del càncer. Sobre aquest últim aspecte, la titular de Salut ha destacat durant la seva intervenció l’aposta d’Andorra pels programes de detecció precoç de càncer de mama i de còlon i recte i la importància que aquests tipus de programes siguin de caràcter poblacional i gratuïts per evitar barreres d’accés entre els ciutadans. 

Pel que fa als reptes de futur en aquesta matèria, Helena Mas ha explicat que des del ministeri s’està analitzant i treballant per desenvolupar cribratges per a altres tipus de càncer i així avançar en la detecció precoç d’aquesta malaltia al Principat. “Sempre treballem per poder tenir en els millors terminis els cribratges o processos de detecció precís amb evidència científica”, ha indicat la ministra, que ha explicat que “ara estem assentant el ‘nou’ cribratge de càncer de colon i recte… motiu pel qual no és moment de treure res nou”.

Mas ha assegurat que “sempre estem estudiant noves incorporacions, cal analitzar tot el procés: incidència malaltia, cost, factibilitat, desenvolupament informàtic… etcètera. No podem avançar res més, és massa prematur”. La iniciativa dels petits països, creada el 2013, és una plataforma que permet a onze estats membres de la Regió Europea de l'OMS amb una població de dos milions d’habitants o menys (Andorra, Xipre, Estònia, Islàndia, Letònia, Luxemburg, Malta, Mònaco, Montenegro, San Marino i Eslovènia) col·laborar per tal d’abordar problemes comuns i compartir experiències per tal de millorar la salut de les seves poblacions.

Comentaris

Trending