Salut admet ara que valorarà tractar tots els menors de dos anys contra la bronquiolitis

El ministeri no preveia immunitzar els infants contra el virus respiratori sincicial i va reaccionar tard per poder administrar nirsevimab als menuts de risc i ara diu que quan els nadons vulnerables hagin rebut el tractament miraran que fan amb la resta

Una imatge de la vacuna contra el VRS.
Una imatge de la vacuna contra el VRS.

Quan era mort el combregaven, fa la dita. No és que s’adigui massa quan es tracta de parlar de malalts i menys encara si són infants. Però escau a la perfecció si s’associa al ministeri i aquells que han de preveure amb temps certes decisions de salut pública. Ara que hi ha almenys onze casos prou significatius -vuit ingressos a Andorra i tres més en UCIs catalanes- de bronquiolitis en menors de dos anys, ara Salut ja admet que caldrà valorar si es fa el tractament per immunitzar tots els infants de dita edat. Però potser es va tard.

En tot cas, i després que França i Espanya deixessin clar que procedirien a vacunar -vacunar perquè ens entenguem, perquè no és ben bé una injecció- tots els menors amb nirsevimab, un fàrmac aprovat per l’agència europea del medicament (EMA) a final del 2022, Andorra no hauria reaccionat amb prou rapidesa i sols va acordar medicar aquelles infants de menys de dos anys amb característiques vulnerables. Cardiopaties, afectacions renals… En tot cas, dues dotzenes d’infants, més o menys.

La connexió a l'oxigen és bàsica una vegada es pateix VRS.

Relacionat

Situació crítica per la bronquiolitis: 8 infants ingressats a l’hospital i 3 més en UCIs catalanes

I això que tant des del Col·legi de Metges (COMA) com des del servei de pediatria de l’hospital es va demanar al ministeri que es mirés d’immunitzar la immensa totalitat dels menors de dos anys, que és la població més exposada al virus respiratori sincicial (VRS). No hi va haver manera. Fins que la situació ha sortit -una mica només, perquè les afectacions respiratòries a l’hivern són comunes- de mare i ara fonts governamentals ja afirmen que es valorarà de procedir a tractar tots els menors. Això sí, abans s’ha d’haver immunitzat els menors vulnerables.

I el nirsevimab, que és un tractament farmacològic d’última generació, està a l’abast de molts pocs laboratoris farmacèutics, poquíssims, i, alhora, només s’usa en tractaments hospitalaris. És a dir, només s’administra en hospitals (o equivalents, com alguns CAPs a Catalunya, per exemple) però sempre de la xarxa pública. Hores d’ara ni els centres privats no tenen accés a aquest tractament que sembla resultar prou efectiu i evita passar més d’un i de dons menors per un petit calvari.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending